Zgjedhjet evropiane: Google dëshiron të shmangë lajmet e rreme

Në prag të zgjedhjeve presidenciale, Meta ka vendosur të kufizojë sugjerimet për përmbajtje politike. Në vend të kësaj, Google ka njoftuar se si synon të garantojë informacion me cilësi të lartë për qytetarët evropianë që do të votojnë për rinovimin e Parlamentit në fillim të qershorit. Kompania Mountain View dëshiron të shmangë përhapjen e lajmeve të rreme dhe të rreme të krijuara me inteligjencë artificiale.

Masat për zgjedhjet europiane
Detyra e Google është më pak e vështirë se ajo e Metës, pasi nuk ka një rrjet social (burimi kryesor i informacionit për shumë përdorues). Megjithatë, kompania Mountain View duhet të garantojë informacion cilësor, veçanërisht me motorin e kërkimit dhe në YouTube.

Duke filluar në javët e ardhshme, Google Search do të tregojë detaje se si të votojnë kur përdoruesit kërkojnë informacione mbi temën. Burimi kryesor do të jetë faqja e krijuar nga Parlamenti Evropian. Në YouTube, përmbajtja nga burime autoritare do të theksohet në rezultatet e kërkimit dhe në faqen kryesore.

Reklamat politike duhet të kalojnë një procedurë verifikimi. Përdoruesit do të shohin se kush ka paguar dhe sa për propagandën politike në qendrën e transparencës. Duke pasur parasysh përhapjen e inteligjencës artificiale gjeneruese, Google ka zbatuar masa specifike për të kufizuar lajmet e rreme dhe deepfake.

Reklamuesit duhet të specifikojnë nëse përdorin përmbajtje sintetike që përshkruan njerëz të vërtetë. Manipulimi me video dhe audio është i ndaluar. YouTube do të shtojë një etiketë për të treguar se videot nuk janë reale. Google do të bllokojë gjithashtu përgjigjet e Binjakëve për disa pyetje mbi tema politike.

Kompania Mountain View do të shfrytëzojë modelet e saj gjeneruese të AI për të identifikuar përmbajtje të ndaluara që mund të manipulojnë opinionin publik dhe të pengojnë qytetarët evropianë të ushtrojnë lirisht të drejtën e tyre për të votuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/02/12/zgjedhjet-evropiane-google-deshiron-te-shmange-lajmet-e-rreme/