Zbuloni 7 grupet më të rrezikshme të hakerëve të vitit 2023

Vitet e fundit, grupet e hakerëve janë shumuar në mënyrë eksponenciale, me pasoja të rënda jo vetëm për kompanitë, por për miliona përdorues në mbarë botën.

Edhe pse këto shifra ekzistojnë që në agimin e internetit, sot ato përbëjnë një rrezik si asnjëherë më parë për këdo që ka kontakt me rrjetin. Qoftë malware, emaile phishing apo ransomware, këto banda shkaktojnë miliarda euro dëme në mbarë botën çdo vit, me gjigantët kibernetikë si Apple dhe Microsoft që synohen vazhdimisht.

Cilat janë grupet më aktive dhe më të fuqishme? Jemi përpjekur të listojmë shtatë bandat më të frikshme të këtij viti 2023.

Grupi i parë në listë është REVIL i cili, sipas sigurisë së IBM, është përgjegjës për 21% të sulmeve ransomware të regjistruara këtë vit.

Është një kolektiv rus, i lindur në vitin 2019 dhe që pa kulmin e aktivitetit në vitin 2021. Sulmi më i rëndësishëm në lidhje me REVIL ishte kundër Kaseva, një ofrues shërbimi IT, me miliona klientë të prekur.

Jo vetëm kaq: grupi i hakerëve në fjalë ka qenë i përfshirë në sulme ndaj Apple, ushtrisë amerikane (flotës detare dhe ajrore) por edhe në operacione kundër yjeve, si në rastin e një sulmi ndaj Lady Gaga-s.

Jo më pak është DarkSide, një grup i Evropës Lindore i specializuar në sulmet RaaS (Ransomware as a Service).

Në vitin 2021 ai ishte protagonisti i sulmit masiv në Colonial Pipeline të vitit 2021, i cili efektivisht çoi në mbylljen e pjesshme të rrjetit që furnizon me karburant pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara lindore.

Nga REVIL në Morpho te Slips$: Këtu janë grupet më të frikshme të hakerëve të vitit 2023
Emri i tretë në listë është Lazarus: një nga kolektivët më jetëgjatë dhe më të rrezikshëm në të gjithë sektorin. Veprimtaria e saj, në fakt, filloi që në vitin 1998.

Është një grup i Koresë së Veriut, i specializuar në sulmet ndaj Koresë së Jugut dhe Shteteve të Bashkuara. Sulmi i tij më i famshëm ishte ransomware WannaCry, i cili shkaktoi dëme prej 4 miliardë dollarësh.

Nuk mund të mungojë një përmendje nga DragonFly, një bandë e lindur në vitin 2010 në Rusi dhe e cila, sipas ekspertëve të IT, është e lidhur me Shërbimin Federal të Sigurisë Ruse (FSB).

Grupi besohet të jetë përgjegjës për disa sulme në infrastrukturë në kontekstin e Amerikës së Veriut dhe Evropës, kryesisht përmes sulmeve të phishing me shtizë dhe sulmeve DDoS.

Morpho, i njohur gjithashtu si Wild Neutron, Sphinx Moth dhe Butterfly, ka kryer sulme dhe ka vjedhur një mori informacionesh nga kompani të profilit të lartë si Twitter, Apple, Facebook dhe Microsoft përmes dobësive të ditës zero.

Deri më sot nuk dihet origjina e tyre, pasi ka qenë e pamundur të gjurmohen. Megjithatë, fillimi i aktivitetit të tij vlerësohet në vitin 2011 dhe gjithçka tregon se mund të jetë me origjinë anglo-saksone sepse kodi është i përbërë tërësisht në anglisht dhe çelësat e tij të enkriptimit kanë referenca për memet e kulturës pop amerikane.

Grupi i hakerëve Slips$ ka origjinë britanike dhe ka lindur në vitin 2021.

Specializimi i tij është kryesisht operimi në kuadrin e Social engineering, me operacione të gjera në fushën e Telegramit. Ishte pikërisht përmes këtij kanali që ai përfitoi nga kriza e fundit pandemike për të kryer fushata të ndryshme me shtrirje të gjerë.

Mbiemri në listë, por sigurisht jo më i rrezikshmi, është NoName057.

Bëhet fjalë për një grup rus, të lidhur me shërbimet sekrete, i cili së fundmi ka nisur një sulm të gjerë kundër Ministrisë së Brendshme spanjolle dhe infrastrukturave të tjera në vendin iberik.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/22/zbuloni-7-grupet-me-te-rrezikshme-te-hakereve-te-vitit-2023/