Zbulohet malware Android, Fleckpe: këto aplikacione duhet të çinstalohen menjëherë

Më pak se 24 orë pasi Check Point Research raportoi malware FluHorse në Android, hulumtimi i publikuar nga Kaspersky zbulon ekzistencën e Fleckpe, një virus tjetër i identifikuar në Google Play që fshihet në aplikacionet legjitime të shkarkuara mbi 600,000 herë. Përsëri, ky është malware që gjeneron tarifa të paautorizuara duke abonuar përdoruesit në shërbimet premium.

Kujdes nga Malware Malware Android!
Sipas raporteve nga ekspertët e sigurisë kibernetike, trojani në fjalë do të ishte aktiv që nga viti 2022, por u zbulua vetëm së fundmi. Prandaj, Fleckpe do të ishte veçanërisht aktiv në Tajlandë, Malajzi, Indonezi, Singapor dhe Poloni, por më pak infeksione janë regjistruar në vendet në mbarë botën. Më poshtë, në veçanti, do të gjeni 11 aplikacione të konfirmuara si të infektuara, të cilat veprojnë si redaktues imazhesh, biblioteka fotografish, sfonde premium dhe më shumë:

impressionism.prozs.app
picture.pictureframe
bellezza.dimagrante.pro
beauty.camera.plus.photoeditor
microclip.vodeoeditor
gif.camera.editor
apps.camera.photos
toolbox.photoeditor
hd.h4ks.wallpaper
draw.graffiti
urox.opixe.nightcamreapro

Pasi të shkarkohen dhe instalohen, aplikacionet kërkojnë qasje në përmbajtjen e njoftimeve për të përgjuar kodet e konfirmimit të abonimit pa e ditur përdoruesi, duke finalizuar abonimin në një ekran të fshehur. Ndërkohë, aplikacioni vazhdon të ofrojë funksionalitetin e premtuar duke fshehur aktivitetin në prapaskenë. Për fat të mirë, nuk ka qasje në të dhënat personale të viktimave gjithsesi.

Përdoruesit e Android këshillohen që të çinstalojnë aplikacionet e përmendura më sipër dhe të kryejnë një skanim me një antivirus në mënyrë që të eliminojnë çdo kod të mbetur. Vetë Kaspersky siguron, megjithatë, se të gjitha aplikacionet janë hequr tashmë nga Play Store, por mund të ketë ende të tjerë që nuk preken nga moderimi i Google.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/05/zbulohet-malware-android-fleckpe-keto-aplikacione-duhet-te-cinstalohen-menjehere/