Zbulohen 203 aplikacione keqdashëse për Android dhe iOS: synojnë gjithashtu llogaritë bankare

Edhe kur fillojmë t’i referohemi përfundimit të mundshëm të epokës së ransomware, qartazi kërcënimet e sigurisë kibernetike vazhdojnë të jenë të përhapura për fat të keq. Në këtë kontekst, janë gjetur 203 aplikacione keqdashëse mes Android dhe iOS.

PhoneArena është kujdesur për raportimin e çështjes, duke thelluar atë që është nxjerrë në dritë nga Agjencia Kombëtare e Sigurisë Kibernetike (NCSA) dhe Ministria e Ekonomisë dhe Shoqërisë Dixhitale (DES) e Tajlandës. Çështja u raportua gjithashtu nga The Bangkok Post dhe LaptopMag: autoritetet e përfshira kanë kërkuar qartë tashmë Google dhe Apple që të heqin aplikacionet nga dyqanet dixhitale.

Por çfarë lloj kërcënimi po i referohemi? Epo, ministri i DES, Chaiwut Thanakamanusorn shpjegoi se aplikacionet e përfshira në listën e duhur mund të lejojnë hakerat të marrin të dhëna personale në një mënyrë keqdashëse. Për më tepër, gjithçka potencialisht mund të kalojë edhe përmes kontrollit të pajisjes së përdoruesve që nuk dyshojnë.

Duket se është përfshirë një fushatë phishing e cila synon, për shembull, bankat, të cilat potencialisht mund të çojnë në “aktivizimin e malware” nëpërmjet aplikacioneve me qëllim të keq. Shkurtimisht, hakerët do të synonin të merrnin informacione të ndjeshme të lidhura edhe me llogaritë rrjedhëse të përdoruesve, kështu që është mirë t’i kushtoni vëmendje dhe ndoshta të çinstaloni aplikacionet e përfshira (nëse ato janë të pranishme në pajisje).

Në çdo rast, siç e kuptoni mirë, është paksa e ndërlikuar të fusësh këtu një listë të gjatë me mbi 200 aplikacione, prandaj kjo e fundit është shpërndarë në formën e imazheve. Gjithçka mund ta gjeni në galerinë në fund të lajmit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/28/zbulohen-203-aplikacione-keqdashese-per-android-dhe-ios-synojne-gjithashtu-llogarite-bankare/