X ngadalëson qasjen në Facebook dhe Instagram

Elon Musk tashmë ishte përpjekur të pengonte konkurrentët, duke bllokuar lidhjet me Substack dhe Mastodon në veçanti. X tani ka prezantuar një masë të ngjashme për të penguar aksesin në disa site që nuk vlerësohen nga pronari i kompanisë kaliforniane. Kur përdoruesi klikon në lidhjet t.co, ai duhet të presë rreth 5 sekonda përpara se të shikojë faqen. Ndërkohë, XPro (dikur TweetDeck) është bërë një shërbim me pagesë (ju duhet një abonim në X Premium).

X ngadalëson aksesin në faqet konkurruese
Washington Post ka verifikuar dje raportimet e shumë përdoruesve. Problemi vihet re kur përdoret shërbimi i shkurtimit të lidhjeve X t.co. Lidhjet nuk bllokohen, por kur përdoruesi klikon në lidhje të caktuara, duhet të presë rreth 5 sekonda para se të shohë faqen.

“Ndërhyrja” u aplikua në disa nga faqet “armiq” të Elon Musk, duke përfshirë New York Times, Reuters, Facebook, Instagram, Bluesky, Substack dhe Threads. Ngadalësimi i trafikut në faqet shkakton një ulje të vizitave dhe rrjedhimisht të fitimeve nga reklamat. Ngadalësimi u hoq më vonë për shumicën e sajteve, kështu që faqet hapen brenda një sekonde.

Sipas një përdoruesi të Hacker News, bllokimi i faqes së internetit të New York Times filloi më 4 gusht, kur Musk u sugjeroi ndjekësve të tij të çabonoheshin nga gazeta. Në prill, distinktivi i llogarisë së verifikuar u hoq nga profili i New York Times.

Siç u premtua në fillim të korrikut, XPro (dikur TweetDeck) tani është një shërbim me pagesë. Përdoruesit do të shohin një njoftim që i fton ata të abonohen në X Premium (dikur Twitter Blue).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/08/16/x-ngadaleson-qasjen-ne-facebook-dhe-instagram/