WordPress mbështet fediverse me ActivityPub

Automattic ka njoftuar disponueshmërinë e shtojcës ActivityPub 1.0.0 e cila shton mbështetjen e Fediverse në sajtet e WordPress. Përdoruesit e Mastodon dhe rrjeteve të tjera sociale të decentralizuara më pas mund të ndjekin faqen, të lexojnë artikuj në burimin e tyre dhe të shkruajnë komente.

WordPress hyn në fediverse
Automattic e bleu shtesën në mars nga zhvilluesi i saj Matthias Pfefferle (tani punonjës i kompanisë kaliforniane). Duke përdorur ActivityPub (të njëjtin emër si protokolli) është e mundur të “lidhni” faqet e WordPress me rrjetet sociale të decentralizuara. Në këtë mënyrë ju mund të arrini një audiencë më të gjerë, siç janë ata që frekuentojnë Mastodon.

Pronarët e faqeve dhe blogjeve (në të ardhmen edhe ato të pritura në WordPress.com) mund të instalojnë dhe aktivizojnë shtojcën për të lejuar shikimin e artikujve dhe postimeve në fediverse. Karakteristika të reja janë shtuar me versionin 1.0.0. Lexuesit mund të ndjekin të gjithë faqen ose blogun, si dhe autorë individualë. Për shembull, nëse profili i faqes ose blogut tuaj është @example.com@example.com, përdoruesit e Mastodon mund ta ndjekin atë dhe të shohin të gjitha postimet në furnizim. E njëjta gjë ndodh nëse përdoruesi ndjek një autor të vetëm të faqes ose blogut.

Blloqet “Follow me” dhe “Followers” janë shtuar gjithashtu për të shfaqur profilin e fediverse dhe listën e ndjekësve në faqen e WordPress. Do të shfaqen vetëm postimet e publikuara pas instalimit dhe aktivizimit të shtojcës. Shfaqja në furnizimin e federuar ndodh afërsisht 15 minuta pas publikimit për të shmangur problemet nëse përdoruesi ka një numër të madh ndjekësish.

Përgjigjet ndaj postimeve të shpërndara në rrjetin social të decentralizuar do të shfaqen si komente në faqen e WordPress. Siç tregohet në faqen e shtojcave, funksionimi është testuar me Mastodon, Pleroma/Akkoma, friendica, Hubzilla, Pixelfed, Socialhome, Misskey dhe Firefish.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/18/wordpress-mbeshtet-fediverse-me-activitypub/