Windows mbush 40 vjeç: ja si dukej Windows 1.0 i Bill Gates

Shumë njerëz përdorin Windows 11 sot (dhe mbi të gjitha, shumë ende përdorin Windows 10), por shumë ujë ka kaluar nën urë në 40 vitet e ekzistencës së Windows. Po, tashmë kanë kaluar 40 vjet.

Për të qenë të qartë, siç kujtohet edhe nga The Verge, ishte 10 nëntor 1983 kur Bill Gates vendosi të shpallte për herë të parë sistemin operativ kompjuterik. Nuk është rastësi që ekziston një artikull Wired që përfshin këtë datë historike direkt në titull, duke kujtuar se prezantimi u zhvillua në kontekstin e një ngjarjeje të lidhur me hotelin Helmsley Palace në Nju Jork.

Duhet thënë se nuk ka asnjë referencë për marketingun aktual të sistemit operativ, duke qenë se, siç e dinë mirë ata që kanë studiuar historinë e Microsoft-it, ai do të mbërrinte dy vjet më vonë, pra në 1985, përmes lëshimit veror të Windows 1.0. Ky version, ndër të tjera, ishte menduar ekskluzivisht për zhvilluesit, aq sa u quajt edhe Premiere Edition.

Versioni i parë publik, Windows 1.01, do të lansohej në nëntor 1985. Por si ishte OS fillestar i Bill Gates? Këtë na e kujton një video e publikuar disa vite më parë në kanalin GregorRichards në YouTube. Spoiler: ndërfaqja grafike ishte e pranishme, por sigurisht që mund të shihej si rudimentare në ditët e sotme. Në çdo rast, ia vlen t’i urojmë Windows të mbarë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/11/windows-mbush-40-vjec-ja-si-dukej-windows-1-0-i-bill-gates/