WhatsApp mund të largohet nga MB për arsye privatësie

Këto javë po rezultojnë të jenë vendimtare në përcaktimin e së ardhmes së WhatsApp në Kontinentin e Vjetër: shërbimi i mesazheve nga Meta ka premtuar një transparencë më të madhe në anën e privatësisë në Evropë, por, ndërkohë, mund ta gjejë veten të detyruar të largohet pikërisht nga Mbretëria e Bashkuar. sepse një propozim ligj i Mbretërisë së Bashkuar mund të zvogëlojë nivelin e privatësisë.

A do të largohet WhatsApp nga tregu në Mbretërinë e Bashkuar?
Fillimisht duhet një sqarim në lidhje me projektligjin e paraqitur nga Parlamenti Britanik: bëhet fjalë për Projektligjin e Sigurisë në internet, i përcaktuar ndryshe si një “komplet ligjesh për mbrojtjen e fëmijëve dhe të rriturve në internet”. Objektivi? Bëjini kompanitë që qëndrojnë pas mediave sociale shumë më të përgjegjshme kur bëhet fjalë për sigurinë e përdoruesve.


Problemi kryesor, siç u përsërit më vonë nga shefi i WhatsApp, Will Cathcart, është se kjo masë do të ndikojë në enkriptimin nga fundi në fund të përdorur nga platforma e gjelbër, por edhe nga Facebook Messenger, Signal, Telegram dhe shërbime të tjera chat. Me pak fjalë, kjo zgjidhje sigurie synohet drejtpërdrejt nga Projektligji i Sigurisë në internet, i cili, siç shihet nga teksti i tij, mund të çojë në politika specifike moderimi që nuk kërkohen nga WhatsApp, por nga Qeveria Britanike.

Për këtë arsye, vetë Cathcart donte të deklaronte – hapur – se është “më mirë të jesh i bllokuar sesa i pasigurt”. Në të vërtetë, në një gjest të paprecedentë ai iu drejtua Signal duke i kërkuar Meredith Whittaker të bashkonte forcat në një bllok të vetëm kundër Projektligjit të Sigurisë Online. Prandaj, vetë Whittaker tha se Mbretëria e Bashkuar duhet ta njohë zyrtarisht projektligjin si “mashtrues”.

Një efekt domino
Frika për pjesën tjetër të tregut është një efekt i mundshëm domino që mund të përfshijë vende të tjera evropiane. Miratimi i mundshëm i këtij projektligji më në fund mund t’i shtyjë qeveritë e tjera të reflektojnë për privatësinë dhe mbrojtjen e të miturve, ndoshta duke ndjekur të njëjtën rrugë si Mbretëria e Bashkuar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/11/whatsapp-mund-te-largohet-nga-mb-per-arsye-privatesie/