Whatsapp, a na spiunon mikrofoni natën? Zbulimi shqetësues i inxhinierit të Twitter

WhatsApp është gjithmonë nën vëzhgimin e autoriteteve për problemet e tij të privatësisë. Rasti më i fundit u theksua nga një inxhinier në Twitter. Aplikacioni Android shpesh akseson mikrofonin e telefonit inteligjent edhe kur nuk është në përdorim. Kompania Menlo Park ka komunikuar se është një gabim i sistemit operativ Google.

Qasja në mikrofon: false pozitive
Çështja u raportua nga disa përdorues rreth një muaj më parë, por mori vëmendje të re kur një inxhinier Twitter (Foad Dabiri) ndau një pamje të Panelit të Privatësisë në rrjetin social. Ky seksion, i prezantuar me Android 12, liston hyrjet e mikrofonit, kamerës dhe vendndodhjes në rend të kundërt kronologjik.

Inxhinieri vuri re se aplikacioni WhatsApp, i instaluar në Pixel 7 Pro të tij, bënte aksese të shumta në mikrofon gjatë natës (kur Dabiri ishte duke fjetur dhe për rrjedhojë nuk përdorte shërbimin e mesazheve). Elon Musk iu bashkua diskutimit duke deklaruar se “WhatsApp nuk mund të besohet” (Musk është një fans i njohur i Signal).

Kompania Menlo Park shpjegoi se WhatsApp hyn në mikrofon vetëm gjatë një videotelefonate ose duke regjistruar një mesazh zanor. Në çdo rast, komunikimet mbrohen nga kriptimi nga skaji në fund, kështu që askush nuk mund t’i dëgjojë bisedat tuaja.

Shfaqja e akseseve të mikrofonit në Panelin e privatësisë është një pozitiv i rremë për shkak të një defekti në sistemin operativ. Google ka njoftuar se ka nisur një hetim për këtë çështje. Ndërsa presin për rregullimin, përdoruesit duhet të rinisin smartfonin e tyre si një zgjidhje e përkohshme.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/10/a-e-perdor-whatsapp-mikrofonin-ne-background/