Viti i parë i ChatGPT: ishte 30 nëntori i 2022

Rastësisht (ose një kohë e planifikuar mirë), kthimi i Sam Altman në OpenAI përkoi me ditëlindjen e parë të ChatGPT. Në fakt, ka kaluar saktësisht një vit që nga debutimi zyrtar i shërbimit, duke u bërë i disponueshëm dhe i aksesueshëm për publikun e gjerë. Ishte 30 nëntor 2022 dhe pakkush do të kishte vënë bast mbi shtrirjen e ndikimit të krijuar nga chatbot.

Sot, ChatGPT mbush një vjeç
Përvjetori festohet nga vetë CEO i organizatës, sapo rifitoi postin e tij, me postimin në X të dukshëm më poshtë, ku kujton natën e kaluar, saktësisht dymbëdhjetë muaj më parë, duke bërë prekjet e fundit në funksion të lançimit.

Jo se chatbots nuk ekzistonin përpara se të shfaqej ChatGPT. Megjithatë, shkathtësia e tij dhe efektiviteti i metodës së përdorur nga OpenAI gjatë fazës së trajnimit e vendosën menjëherë nën një xham zmadhues, duke tërhequr vëmendjen e profesionistëve dhe të tjerëve.

Një manifestim konkret i potencialit të qenësishëm në fushën e inteligjencës artificiale gjeneruese, për mirë ose për keq, teknologjia shpejt përfundoi në qendër të vëmendjes, edhe për disa nga përdorimet e saj që nuk ishin rreptësisht etike. Italia ishte vendi i parë, globalisht, që ngriti problemin në lidhje me përdorimin e të dhënave dhe metodave të menaxhimit të tyre. Kujtojmë ndalimin e vendosur nga Garantuesi i Privatësisë në fund të marsit, duke ndezur një diskutim mbi këtë temë.

Të mirat dhe të këqijat e inovacionit të AI
Këta kanë qenë dymbëdhjetë muaj progresi të qëndrueshëm për shërbimin. Që nga prezantimi i modeleve të avancuara të AI si GPT-4 dhe shfaqja e një numri të paspecifikuar klonesh, pak a shumë sipas pritshmërive, shpesh të paketuara për të përmbushur nevojat specifike, si në rastin e Amazon Q të shpallur së fundmi.

Brenda një viti, versionit falas të ChatGPT iu bashkua versioni Plus. I aksesueshëm me një tarifë (abonimet aktualisht janë pezulluar), ai kontribuoi në fitimin e parave të projektit. Infrastruktura mbi të cilën bazohet është zbatuar nga palë të treta (kryesisht Microsoft për Copilot dhe Bing).

Për disa është dëshmuar të jetë një mjet i rëndësishëm për optimizimin e proceseve të prodhimit, për të tjerët përbën një kërcënim. Pastaj ka nga ata që e konsiderojnë atë si një teknologji ende të papjekur, siç dëshmohet nga ndikimi i halucinacioneve në cilësinë dhe besueshmërinë e rezultateve të gjeneruara. Sigurisht, një meritë që duhet njohur është ajo e të paturit të ndezur një diskutim mbi këtë temë. Një krahasim i domosdoshëm, pa të cilin, sipas eksponentëve autoritativë të fushës së AI, mund të zgjoheshim një ditë dhe të përballeshim me pasojat katastrofike të përparimit të pakontrolluar.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/11/30/viti-i-pare-i-chatgpt-ishte-30-nentori-i-2022/