Vision Pro: specifikat teknike të shikuesit AR të Apple

Vision Pro shikuesi AR i prezantuar nga Apple gjatë hapjes së keynote WWDC 2023: sot do të shohim në detaje se cilat janë specifikimet teknike të pajisjes. Tim Cook e ka përshkruar atë si një fillim të ri, një produkt që do të ndryshojë përgjithmonë fushën e të ashtuquajturit informatikë hapësinore.

Specifikat teknike të Vision Pro
Zemra që rreh përbëhet nga një palë procesorë: M2 (i njëjti çip që shihet tashmë në veprim në Mac) dhe R1 (plotësisht i ri) i cili është gjithashtu përgjegjës për reduktimin e sëmundjes në lëvizje. Përpara syve janë ekrane mikro OLED me definicion shumë të lartë, për një total prej 23 milionë pikselësh, secila prej 7,5 mikronësh, pothuajse tre herë më shumë se një televizor 4K (në hapësirën e zënë nga një piksel në iPhone këtu gjejnë 44) . Grupi Cupertino bashkëpunoi me Zeiss për të projektuar sistemin optik.

Ka 12 kamera, gjithsej 5 sensorë dhe përveç kësaj 6 mikrofona. Një palë lente drejtohet nga jashtë për të inkuadruar mjedisin dhe një tjetër poshtë për të interpretuar komandat e dhëna me dorë. Përsëri, një skaner LiDAR dhe një aparat fotografik TrueDepth përdoren gjithashtu për të riprodhuar fytyrën e përdoruesit në tre dimensione. Megjithatë, brenda, dy njësi IR dhe një unazë e përbërë nga LED ndjekin lëvizjen e syve dhe mund të projektojnë një imazh të animuar të syve në kohë reale në sipërfaqen e jashtme, në mënyrë që të ofrojnë ndjesinë se pajisja është transparente për ata përreth, falë një sistem që molla e kafshuar e ka quajtur EyeSight.

Dizajni, zëri dhe çmimi i kufjeve AR të Apple
Nga pikëpamja e dizajnit, një herë e veshur, Vision Pro duket jo shumë i ndryshëm nga ai i syzeve tradicionale të skive. Në pjesën e përparme ka një xham të lakuar që përfundon në kornizë, i bërë nga aliazh alumini dhe me disa rrjeta të pozicionuara në mënyrë strategjike për të favorizuar si shpërndarjen e nxehtësisë ashtu edhe qarkullimin e ajrit brenda. Në anën ka një kurorë dixhitale, e dobishme për rregullimin e parametrave dhe funksioneve të tilla si shikimi i mjedisit përreth.

Në brezin e majtë ka lidhësin për kabllon elektrik të gërshetuar fleksibël që të çon në baterinë e jashtme, me formë drejtkëndëshe, për t’u mbajtur në xhep ose për t’u vendosur pranë, me një autonomi të deklaruar prej dy orësh.

Së fundi, në anët ka dy altoparlantë me mbështetje audio hapësinore dhe, në anën e pasme, ka një brez pëlhure me gjatësi të rregullueshme që ju lejon ta mbani atë pa sakrifikuar rehatinë.

E gjithë kjo me çmimin 3,499 dollarë dhe me lançimin që pritet brenda pjesës së parë të vitit 2024. Vision Pro është basti i ri i Apple, i cili hyn kështu në një territor, atë të realitetit të shtuar, i cili deri më tani nuk ka mundur të shprehë plotësisht potencialin e tij. Të shohim nëse hyrja e grupit të Kupertinos do të jetë në gjendje të ndryshojë skenarin.

Synimi është t’i ofrojë shikuesit AR qëllimet më të ndryshme: nga argëtimi multimedial (në këtë drejtim, është njoftuar një bashkëpunim me Disney) te produktiviteti (mbështetje e menjëhershme për aplikacionet e Microsoft) dhe deri te gaming (përtej 100 lojërave të disponueshme në fillim) .


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/06/vision-pro-specifikat-teknike-te-shikuesit-ar-te-apple/