Twitter akuzon Microsoft-in për akses të paautorizuar

Twitter ka akuzuar Microsoft-in për akses të paautorizuar në të dhënat e rrjetit social. Në letrën e firmosur nga Alex Spiro, avokati personal i Elon Musk, nënvizohet shkelja e përsëritur e politikës së zhvilluesit dhe përdorimi i papërshtatshëm i API-ve. Në fund të prillit, pronari i kompanisë kaliforniane kishte kërcënuar se do të merrte masa ligjore.

Qasje abuzive në të dhënat e Twitter
Në letrën, dërguar CEO Satya Nadella, theksohet se Microsoft përdori API falas për të hyrë në të dhënat e Twitter. Këto të dhëna janë përdorur për të sjellë miliarda dollarë të ardhura në tetë produkte: Xbox One Social, Bing Pages, Bing Pages 2, Microsoft Azure, Microsoft Power Platform, Microsoft Ads, Microsoft Global Ads dhe Azure Logic Apps për Fairfax.

Në fund të prillit, kompania Redmond ndaloi përdorimin e API-ve, pasi nuk dëshiron të paguajë për abonimin. Twitter pretendon se Microsoft ka shkelur politikën e zhvilluesve duke tejkaluar numrin maksimal të kërkesave të lejuara. Vetëm në vitin 2022, ai bëri mbi 780 milionë aksese përmes API dhe mblodhi mbi 26 miliardë cicërima.

Microsoft ka përdorur gjithashtu API-në për qëllime të paautorizuara. Për shembull, Azure Logic Apps për Fairfax dha akses në cicërima të ndryshme që u ndanë më vonë me agjencitë qeveritare. Prandaj Twitter i kërkon kompanisë Redmond të sigurojë një sërë informacionesh, duke përfshirë të gjithë përmbajtjen e mbledhur nga rrjeti social në dy vitet e fundit dhe të dhënat që përshkruajnë përdorimin e API-ve për secilin nga tetë produktet deri më 7 qershor.

Frank Shaw, një zëdhënës i Microsoft, tha se kompania do t’i përgjigjet kërkesës. Në letër nuk ka asnjë referencë për kompensim monetar apo kërcënime për veprime ligjore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/19/twitter-akuzon-microsoft-in-per-akses-te-paautorizuar/