Tregu i telefonave inteligjentë: të dhëna të reja negative

Pothuajse njëkohësisht me të dhënat për tregun e tabletave, Counterpoint Research publikoi ato për dërgesat e smartfonëve në tremujorin e parë të 2023. Firma analitike konfirmon gjetjet e IDC, duke theksuar një rënie të mprehtë të dërgesave për shkak të faktorëve të ndryshëm. Pavarësisht tejkalimit të Samsung, Apple mbetet prodhuesi me marzhin më të lartë të fitimit.

Samsung ia kalon Apple
Sipas të dhënave nga Counterpoint Research, 280.2 milionë telefona inteligjentë u dërguan në tremujorin e parë të 2023, që është 14% më pak se në të njëjtën periudhë të vitit 2022 dhe 7% më pak se në tremujorin e katërt 2022. Ndër shkaqet janë rimëkëmbja e ngadaltë e Kinës pas COVID-19 pandemia, pasiguria ekonomike dhe disponueshmëria e ulët e modeleve të reja (prodhuesit duan të zbrazin së pari magazinat).

Apple zuri vendin e parë të top 5 në tremujorin e katërt 2022. Numri i iPhone-ve të dorëzuar ra nga 70 milionë në 58 milionë, më pas Samsung kryesoi me 60.6 milionë telefona inteligjentë krahasuar me 58.3 në tremujorin e katërt 2022. Megjithatë, duke marrë parasysh për vitin e plotë, prodhuesi korean humbi 19%, ndërsa konkurrenti vetëm 2%. Pozicionet e tjera janë zënë nga Xiaomi, Oppo dhe Vivo.

Kur bëhet fjalë për të ardhurat dhe fitimet, Apple nuk ka asnjë të dytë. Të ardhurat nga iPhone janë 31% më të larta se sa Samsung merr nga telefonat e saj inteligjentë. Diferenca është edhe më e qartë për sa i përket fitimeve (+72%). Të ardhurat e përgjithshme u ulën me 7% krahasuar me tremujorin e parë të 2022. Njoftimi i Galaxy Z Fold5/Flip5 dhe iPhone 15 i ri pritet në muajt në vijim, kështu që pozicionet kryesore të renditjes mund të ndryshojnë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/09/tregu-i-telefonave-inteligjente-te-dhena-te-reja-negative/