Tregu Cloud: Google akuzon Microsoft për monopol

Google ka akuzuar Microsoft-in për përfshirje në praktika anti-konkurruese përmes kufizimeve kontraktuale të vendosura ndaj klientëve të shërbimeve të tij kompjuterike cloud. Këto deklarata përmbahen në letrën dërguar Komisionit Federal të Tregtisë së SHBA (FTC) në përgjigje të kërkesës për informacion mbi tregun. Një hetim paraprak për Microsoft Azure është nisur në Evropë.

Google kundër Microsoft
Google thotë se licencimi kontraktual i Microsoft po “mbyll” klientët. Në praktikë, kompania Redmond do të pengonte përdorimin e softuerit (për shembull Windows Server dhe Microsoft 365) në shërbimet konkurruese cloud. Prandaj, kompanitë do të detyroheshin të përdorin Azure për të shmangur procedurat komplekse të migrimit dhe rritjen e kostove. Këto janë të njëjtat akuza të bëra nga Google në Evropë.

Sipas kompanisë Mountain View, kufizimet e vendosura nga Microsoft do të përfaqësonin gjithashtu një rrezik për sigurinë kombëtare. Softueri Azure dhe Microsoft janë ndër objektivat kryesore të kriminelëve kibernetikë. Microsoft ka ndryshuar disa kushte kontraktuale, por ndryshimet nuk janë konsideruar të mjaftueshme nga konkurrentët.

Në letër ka akuza të ngjashme edhe për Oracle. Sipas Google, përdorimi i një modeli monolit cloud redukton zgjedhjen për konsumatorët, rrit kostot dhe pengon inovacionin. Kompania Mountain View nuk përmend Amazon Web Services, liderin aktual të tregut.

Palët e interesuara mund të dërgojnë komente deri më 21 qershor. FTC do të shqyrtojë dokumentet dhe do të vendosë nëse do të nisë një hetim zyrtar, siç ka ndodhur tashmë në Evropë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/22/tregu-cloud-google-akuzon-microsoft-per-monopol/