TikTok, Kina i thotë “jo” shitjes së detyruar të rrjetit social

Pekinit nuk i pëlqeu aspak ultimatumi i Bidenit për TikTok. Administrata aktuale amerikane, përkatësisht Komiteti i SHBA-së për Investimet e Huaja, kërkoi shitjen e rrjetit social nga kompania mëmë kineze ByteDance në mes të muajit në dritën e rreziqeve të sigurisë nga autoritetet dhe zyrtarët jashtë shtetit.

Ashtu si CEO Shou Zi Chew po dëshmonte për herë të parë para Kongresit, me qëllimin për të shmangur një ndalim federal në rrjetin social, Dragoi tha fjalën e tij për këtë çështje.

Kina vs SHBA, këtë herë për TikTok
Zëdhënësja e Ministrisë Kineze të Tregtisë, Shu Jueting, foli për këtë, duke raportuar “kundërshtimin e fortë” të Kinës ndaj kërkesave të Presidentit të Shteteve të Bashkuara: “Shitja ose zhveshja e TikTok përfshin një eksport të teknologjisë dhe procedurat duhet të jenë. kryhet në përputhje me ligjet dhe rregulloret kineze,” shtoi ai në lidhje me çdo marrëveshje që mund të gjendet për të përfunduar shitjen.

Për më tepër, ndihet presioni nga vetë qytetarët amerikanë: sipas një sondazhi të Washington Post, 41% e popullsisë amerikane do të ishin në favor të ndalimit, ndërsa pothuajse tre të katërtat e pjesëmarrësve shprehën frikën e tyre për pronësinë kineze. Akoma më keq, 65% e të intervistuarve e konsiderojnë si “të mundshme” mbledhjen e të dhënave sensitive të qytetarëve në emër të Partisë Komuniste të Kinës dhe 72% besojnë se rrjeti social ka efekte negative në shëndetin mendor të të rinjve.

Prandaj, në vend të ndalimit, administrata Biden do të vlerësonte shitjen e aksioneve kineze për kompanitë amerikane, në mënyrë që shërbimi të mund të ekzistojë ende në Shtetet e Bashkuara, por të menaxhohet nga kompani kombëtare si Oracle, e cila, ende me administratën Trump, ishte një nga kandidatët kryesorë për të menaxhuar serverët TikTok.

Fjalët e CEO
Ndërkohë, Shou Zi Chew u përball me Kongresin duke argumentuar me këmbëngulje se platforma nuk kontrollohet ose manipulohet nga Dragoit dhe se TikTok ka një plan për të lejuar SHBA-në të mbajë të dhënat personale të qytetarëve të saj. Megjithatë, ai pranoi se punonjësit kinezë të ByteDance mund të kenë akses në disa të dhëna të kufizuara në SHBA; pikërisht për këtë arsye, kompania mendoi për Projektin Teksas me të cilin do të bindë Shtetet e Bashkuara të mos ndalojnë përdorimin e aplikacionit në mbarë vendin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/24/tiktok-kina-i-thote-jo-shitjes-se-detyruar-te-rrjetit-social/