TikTok: 12 muaj kohë për të shmangur ban-in në SHBA

Siç ishte parashikuar dy ditë më parë, Dhoma e Përfaqësuesve e Shteteve të Bashkuara miratoi versionin e amenduar të projektligjit, të quajtur Ligji për Mbrojtjen e Amerikanëve nga Aplikimet e Kontrolluara nga Kundërshtarët e Huaj, i cili kërkon që ByteDance të shesë TikTok brenda 12 muajve nga hyrja në fuqi e tij. Votimi në Senat është caktuar për të martën më 23 prill.

Pak shpresë për TikTok
Sipas versionit të parë të tekstit, ByteDance duhej të shiste TikTok brenda 180 ditëve. Shumë ekspertë dhe disa senatorë kishin theksuar se një afat i tillë nuk do të respektohej për shkak të kompleksitetit të operacionit. Në versionin e përditësuar, të miratuar me 360 ​​vota pro dhe 58 kundër, afati u zgjat me 90 ditë. Presidenti i Shteteve të Bashkuara mund të shtojë edhe 90 ditë të tjera nëse ka filluar zhveshja.

Versioni i ri u përfshi në një paketë ndihme ushtarake dhe humanitare për Ukrainën, Izraelin, Gazën dhe Tajvanin me një total prej më shumë se 95 miliardë dollarësh. Duke pasur parasysh rëndësinë e temave, Senati do të duhet të përshpejtojë diskutimin e tij. Senatori demokrat Chuck Schumer tha se votimi mund të caktohet për të martën, më 23 prill.

Nëse miratohet nga Senati, ligji do të hyjë në fuqi brenda pak javësh, pasi presidenti Biden ka konfirmuar tashmë se do ta nënshkruajë atë. Qëllimi i ligjvënësve është të detyrojnë ByteDance t’i shesë TikTok një kompanie amerikane. Nëse kjo nuk ndodh, aplikacionet do të duhet të hiqen nga dyqanet e Apple dhe Google (të cilat rrezikojnë sanksione në rast të mospërmbushjes së detyrimit). Natyrisht, TikTok do të apelojë, pasi beson se ligji shkel Amendamentin e Parë të Kushtetutës.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/21/tiktok-12-muaj-kohe-per-te-shmangur-ban-in-ne-shba/