Threads bllokon kërkimet për Covid dhe vaksinat

Funksioni i kërkimit në Threads është i disponueshëm që nga fundi i gushtit, i shtrirë së fundmi në vende të tjera dhe në versionin e internetit. Gazetari Taylor Lorenz i Washington Post zbuloi se Meta ka bllokuar kërkimet për disa tema “të ndjeshme”, përfshirë Covid-in dhe vaksinat. Kompania Menlo Park tha se kjo është një masë e përkohshme.

Temat: moderimi parandalues
Funksioni i kërkimit ju lejon të gjeni postime që përmbajnë disa fjalë kyçe, jo vetëm emrat e përdoruesve. Gazetari i Washington Post zbuloi se duke shtypur “covid”, “long covid”, “coronavirus”, “vaccines” ose “vaccination”, Threads nuk tregon asnjë rezultat. Fjalë të tjera të bllokuara janë “pornografi”, “seks” dhe “gore”.

Meta konfirmoi se bllokimi është i qëllimshëm, por nuk dha një listë me fjalët. Kompania shtoi se funksioni i kërkimit nuk ofron rezultate për fjalë kyçe që mund të tregojnë “përmbajtje potencialisht të ndjeshme”. Rezultatet do të shfaqen vetëm kur të verifikohet cilësia e tyre. Prandaj është e qartë se ky është një moderim parandalues ​​për të shmangur përhapjen e lajmeve të rreme.

Faqja e rezultateve shfaq vetëm një lidhje me sitin e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe disa llogari që konsiderohen të besueshme. Gazetari i Washington Post beson se qeveria nuk është një burim i besueshëm. CDC ka deklaruar vazhdimisht se njerëzit nuk janë më ngjitës pas 5 ditësh.

Sidoqoftë, bllokimi i disa kërkimeve i pengon përdoruesit të kërkojnë dhe të ndajnë informacione mbi Covid dhe tema të tjera. “Censura” (e përkohshme) mund të mposhtë objektivin për të cilin u lançua shërbimi, pra të konkurrojë me X, ku keqinformimi shëndetësor është mjaft i përhapur.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/09/12/threads-bllokon-kerkimet-per-covid-dhe-vaksinat/