Tendencat e inteligjencës artificiale në 2024

Inteligjenca artificiale në vitin 2023 përfaqësoi një revolucion për disa sektorë, me mbi 10,000 shërbime të ndryshme. Një ndryshim domethënës që ka lejuar prezantimin e platformave dhe shërbimeve të bazuara në inteligjencën artificiale edhe në vende profesionale, të dobishme për përshpejtimin dhe përmirësimin e performancës si në internet ashtu edhe jashtë linje. Rritja e shpejtë e AI do të vazhdojë edhe në vitin 2024, duke sjellë modifikime dhe ndryshime të bazuara në AI për një të ardhme më të zgjuar dhe më të shpejtë. Në vitin 2024 priten disa tendenca në inteligjencën artificiale, duke paralajmëruar një të ardhme premtuese.

E ardhmja e AI
Inovacionet në fushën e inteligjencës artificiale në vitin 2023 kanë qenë të shumta dhe i kanë hapur dyert platformave dhe mjeteve inovative, praktike dhe të dobishme. Si çdo risi, inteligjenca artificiale shikon të ardhmen me mundësinë e ndryshimit dhe, mbi të gjitha, përmirësimin. Nëse sot ka platforma që bëjnë të mundshme veprime të paimagjinueshme më parë, e ardhmja premton përmirësime të mëtejshme për sa i përket funksionalitetit dhe prakticitetit, duke e bërë inteligjencën artificiale edhe më të pandalshme.

Shndërrimi i kontributit në diçka të vërtetë mbështetet në algoritme që lejojnë shërbimet të funksionojnë më shpejt se kurrë. Këto algoritme përmirësojnë ndjeshëm shpejtësinë e gjenerimit të imazhit, por eliminimi i këtij kufiri shpejtësie në të ardhmen padyshim do të çojë në risi edhe më të pabesueshme.

Aksesueshmëria e AI në 2024
E ardhmja e inteligjencës artificiale synon ta hapë këtë teknologji për një audiencë gjithnjë e më të gjerë, duke rritur mundësinë e gjenerimit të asaj që dëshironi falas, pa pasur nevojë të abonoheni në abonime me pagesë ose të përdorni aplikacione komplekse. Objektivi kryesor i së ardhmes së inteligjencës artificiale është pikërisht të ofrojë, nëpërmjet platformave të lira por efektive, mundësinë e krijimit gjithnjë e më të hapur, edhe në fushën e fotografisë dhe videove.

Nga ana tjetër, përdoruesi duhet të jetë në gjendje të ndjekë risitë e inteligjencës artificiale për t’i zbatuar ato në projektin e tij dhe për të lundruar brenda platformave të cilat, me kalimin e kohës, mund të paraqesin funksione më të sakta dhe komplekse, si dhe të jenë praktike dhe të shpejta. Në fakt, për t’u përdorur në mënyrën më të mirë, inteligjenca artificiale kërkon njohuri dhe një qasje gjithnjë e më të synuar ndaj asaj që keni ndërmend të krijoni.

Inteligjenca artificiale e personalizuar
Viti 2024 do të karakterizohet nga inteligjenca artificiale gjithnjë e më e personalizuar. Sigurisht, inteligjenca artificiale është aktualisht në një pikë që tashmë ka tronditur ndjeshëm popullatën. Aftësia për të parë një fjali të gjallëruar në një imazh ose video, ose për të analizuar një tekst në pak minuta për të gjetur informacion specifik, është sigurisht diçka që, përpara përhapjes së shpejtë të mjeteve të shumta të AI, ishte vetëm në imagjinatë.

Objektivi i ardhshëm është padyshim rritja e ndërgjegjësimit për ndërveprimin midis dy subjekteve për të kuptuar më mirë të dhënat e përdoruesit dhe të gjitha kërkesat e mundshme, duke u bërë një asistent inteligjent shumë i personalizuar. Në mënyrë të veçantë, pritet një ndërveprim mes njerëzve dhe inteligjencës artificiale, i cili do të përfshijë edhe përfshirjen emocionale. Një aspekt që, për momentin, nuk është aq i trajnuar në chatbot apo mjete të tjera të bazuara në AI.

Viti i ri përtej ChatGPT
Pikërisht kur flasim për Chatbots dhe inteligjencën artificiale, mendja në mënyrë të pashmangshme fluturon drejt asaj që ishte protagonisti i 2023-ës në këtë fushë, ChatGPT. Mjeti përfaqësonte një evolucion të madh në fushën e inteligjencës artificiale, por në të njëjtën kohë përfaqësonte një kufizim në krijimin e tij, pasi nuk ishte me burim të hapur. E gjithë kjo ka kufizuar aksesin e tij dhe mundësinë e personalizimit nga përdoruesit.

Megjithatë, viti 2023 ishte një vit historik për një arsye tjetër: krijimin e modeleve të gjuhëve me burim të hapur (LLM). Në thelb, modelet e gjuhëve me burim të hapur kanë hapur mundësi të reja për projekte arsimore dhe sipërmarrëse, duke lejuar këdo që të ketë akses dhe përdorimin e këtyre teknologjive të fuqishme. Disponueshmëria e këtyre modeleve të gjuhës me burim të hapur shënoi një hap të rëndësishëm drejt demokratizimit të inteligjencës artificiale, duke i hapur rrugën një evolucioni të ri në vitin 2024.

Evolucioni i AI i mediave sociale
Një fushë që paraqet sfida, por që është padyshim pjesë e revolucionit të AI, është rritja e ndikuesve virtualë në mediat sociale. Të ashtuquajturat avatarë dixhitalë, jo gjithmonë të mirëpritur me entuziazëm, përfaqësojnë një fushë inovative që meriton të eksplorohet dhe zhvillohet më tej. Synimi, në këtë kontekst, në vitin 2024 është personalizimi për të krijuar avatarë gjithnjë e më realistë, të aftë për të bashkëvepruar natyrshëm me kamerën dhe për të komunikuar në mënyrë efektive mesazhin e dëshiruar. Në fakt, objektivi kryesor i mediave sociale ka qenë gjithmonë futja e elementëve të ndryshëm dhe novatorë në platformat e tyre. Ky angazhim ka hapur gjithashtu derën për integrimin e inteligjencës artificiale, duke çuar në një evolucion të rëndësishëm në mënyrën se si ne komunikojmë në internet.

Edhe pse në lidhje me të ardhmen e avatarëve dhe inteligjencës artificiale, ka dyshime dhe hutime nga ana e përdoruesve. Ndryshimi, në fakt, nuk shihet gjithmonë si pozitiv, veçanërisht kur bëhet fjalë për të zëvendësuar ose thjesht për të ofruar një alternativë ndaj mundësisë për të ndjekur një influencues të vërtetë. Por avatarët nuk janë sigurisht të rëndësishëm vetëm për mediat sociale, në fakt, ato mund të jenë gjithashtu thelbësore për ofrimin e mbështetjes teknike, për shembull në një kurs online, në një video ose në një prezantim. Në këtë mënyrë, inteligjenca artificiale mund të bëhet një mjet i vlefshëm për përmirësimin e përvojës së përdoruesit në kontekste të ndryshme.

Robotët dhe AI
Në vitin 2023, fusha e inteligjencës artificiale dhe robotikës ka parë përparim të dukshëm. Ndërveprimi midis inteligjencës artificiale dhe robotikës po lehtëson lindjen e robotëve inteligjentë të programueshëm. Pavarësisht ekzistencës së disa nismave në këtë sektor, rritja e aftësive kompjuterike dhe zotërimi i algoritmeve 3D do të na çojë në krijimin e robotëve të rinj të programueshëm në vitin 2024.

Aksesueshmëria në robotikë do t’i hapë rrugën moduleve ose mjeteve të reja të AI që, me kalimin e kohës, do të ofrojnë zgjidhje inovative dhe do të përmirësojnë efikasitetin dhe saktësinë në sektorë të ndryshëm. Sigurisht që zhvillimi interesant për sektorë të ndryshëm merr një rëndësi të veçantë pasi do të sjellë risi të paparë.

Evolucioni i inteligjencës artificiale
2023 ka sjellë me vete një gamë të gjerë mjetesh dhe platformash që lehtësojnë eksperimentimin e AI në industri të ndryshme. Edhe pse është e rëndësishme të theksohet se faza e zhvillimit të inteligjencës artificiale dhe mjeteve të lidhura me to nuk përfaqëson një përfundim, por më tepër një pikënisje për inovacione të mëtejshme. Në fakt, viti 2024 do të fokusohet në përsosjen e këtyre mjeteve, të cilat do të përfshijnë menaxhimin e kompleksitetit të algoritmeve dhe përditësimin e veçorive të ndryshme.

Për më tepër, qëllimi i vitit të ri është të zgjerojë integrimin midis aplikacioneve, qoftë në pajisje celulare apo në PC, dhe të përmirësojë aksesin në gjithçka që lidhet me platformat e inteligjencës artificiale. Përmirësimet do t’ju lejojnë të menaxhoni dhe shfrytëzoni inteligjencën artificiale në maksimum të aftësive të saj. Si përmbledhje, pas revolucionit dhe suksesit të AI në 2023, qëllimi për vitin 2024 është të përmirësohet vazhdimisht me kalimin e kohës, ashtu si çdo teknologji në zhvillim.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/01/06/tendencat-e-inteligjences-artificiale-ne-2024/