Telegram: gjobë dhe akses i bllokuar në Brazil

Operatorët kryesorë të telefonisë në Brazil kanë bllokuar aksesin në Telegram. Një gjykatë federale urdhëroi ndalimin e përkohshëm, pasi shtëpia e softuerit nuk i dorëzoi policisë emrat e administratorëve dhe anëtarëve të dy grupeve neo-naziste. Telegrami gjithashtu do të duhet të paguajë një gjobë prej një milion reai (rreth 182,000 euro) në ditë derisa të zbatojë urdhrin e gjyqtarit.

Ban i ri për Telegram në Brazil
Vendimi i gjykatës lidhet me hetimet e policisë federale për të shtënat në dy shkolla në nëntor 2022, në të cilat u vranë tre mësues dhe një nxënës. Në telefonin inteligjent të adoleshentit që kreu masakrën u gjetën përmbajtje të ndryshme neo-naziste dhe të ekstremit të djathtë, duke përfshirë dy grupe Telegram.

Hetuesit i kërkuan Telegram të jepte emrat e administratorëve dhe anëtarëve të grupeve. Shtëpia e softuerit ka dhënë vetëm emrat e administratorëve dhe disa përdoruesve, duke deklaruar se grupet janë fshirë. Gjykatësi Wellington Lopes da Silva e gjeti këtë justifikim të papranueshëm, kështu që ai urdhëroi ofruesit e internetit të bllokonin aksesin në shërbimin e mesazheve. Siç theksohet nga NetBlocks, qasja është bllokuar që nga pasditja e djeshme.

Gjykatësi vendosi gjithashtu një gjobë ditore prej rreth 181,000 euro dhe kërkoi nga Google dhe Apple që të heqin aplikacionet nga dyqanet e tyre përkatëse. Sidoqoftë, bllokimi mund të anashkalohet me përdorimin e një VPN, siç është Surfshark.

Marrëdhënia e Telegramit me drejtësinë braziliane është mjaft e stuhishme. Gjykata e Lartë kishte urdhëruar bllokimin sepse llogaritë që përhapnin lajme të rreme në mbështetje të ish-presidentit Bolsonaro nuk ishin mbyllur. Dy ditë më vonë, porosia u anulua pasi kërkesa u dërgua në adresën e gabuar të emailit.

Përditësim: Gjykata e shkallës së dytë hoqi ndalimin pasi pengon lirinë e komunikimit, por konfirmoi gjobën ditore.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/01/telegram-gjobe-dhe-akses-i-bllokuar-ne-brazil/