Sulmi malware Meta-s: çfarë rrezikojnë përdoruesit dhe si të mbrohen

Sipas New York Times, një ish-drejtues i politikës së sigurisë në Meta i është nënshtruar përgjimit nga shërbimi inteligjent grek për një vit, duke përdorur një spyware të quajtur Predator.

Viktima e këtij aksioni, Artemis Seaford, ka qenë eksperte e sigurisë së Meta-s nga viti 2020 deri në vitin 2022. Sipas asaj që ai u tha gazetarëve, Seaford u bë në dijeni të asaj që ndodhi vetëm kur emri i tij doli në një raport, i cili u shfaq në mediat greke, ku tregohej viktimat e spyware.

E njëjta viktimë e shpjegon ngjarjen përmes rrjetit social, duke thënë se si “Provat sugjerojnë se hakerimi me Predator është bazuar në informacione private me shumë gjasa të marra përmes përgjimeve të inteligjencës”.

E gjithë kjo na bën të kuptojmë se si, edhe për ata që punojnë në këtë sektor, rreziku i përballjes me malware është më se konkret.

Ish-eksperti i sigurisë Meta i goditur nga spyware: si të shmangni raste të ngjashme?
Si ndodhi infeksioni? Vetë Seaford e sqaroi incidentin.

Me sa duket, në fakt, duke bërë një takim për vaksinën kundër Covid-it, ka marrë një kërkesë për konfirmim me SMS në lidhje me të njëjtën. Duke hyrë në një lidhje në të, ai komprometoi në mënyrë efektive pajisjen e tij me spyware-in e lartpërmendur.

E gjithë kjo sugjeron që, në fakt, çdokush mund të marrë rreziqe të ngjashme. Pra, përveç maturisë, është e nevojshme të veprohet me mjete adekuate për mbrojtjen dixhitale.

Kaspersky, në këtë kuptim, ofron plane të ndryshme parandalimi, ideale si për përdoruesit individual, ashtu edhe për familjet e përbërë nga disa persona.
Plani Premium, i cili është më i kompletuari, u ofron përdoruesve:

Antivirus në kohë reale
Mbrojtja e pagesave në internet
Optimizimi i performancës
VPN të pakufizuara
Mbrojtja e identitetit
Ndihmë IT në distancë
edhe me shume.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/22/sulmi-malware-meta-s-cfare-rrezikojne-perdoruesit-dhe-si-te-mbrohen/