Sulm kibernetik kundër zhvilluesit të S.T.A.L.K.E.R. 2

GSC Game World ka njoftuar se ka pësuar një sulm kibernetik nga kriminelët kibernetikë rusë. Autorët e ndërhyrjes në sistemet e korporatave kërcënuan se do të publikonin materialet e lojës S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl, e cila do të nisë deri në vitin 2023, nëse shtëpia e softuerit ukrainas nuk bën atë që tregohet në postimin VKontakte deri më 15 mars.

Shantazh dhe intimidim kundër GSC Game World
GSC Game World komunikoi se aksesi në sistemet e brendshme u mor nëpërmjet një llogarie punonjësi. Metoda e përdorur nga kriminelët kibernetikë nuk shpjegohet, por është pothuajse me siguri kombinimi klasik i phishing dhe inxhinierisë sociale. Qëllimi kryesor është përdorimi i të dhënave të vjedhura për shantazh dhe frikësim.

Shtëpia e softuerit thekson se kjo nuk është përpjekja e parë, pasi sulmet kanë vazhduar për më shumë se një vit. Kriminelët rusë kibernetikë kërkojnë të dëmtojnë procesin e zhvillimit të lojës dhe reputacionin e kompanisë. Arsyeja lidhet me luftën në Ukrainë. GSC Game World ka dënuar padyshim pushtimin rus, siç mund të lexohet në deklaratën e publikuar në faqen zyrtare të internetit.

Kriminelët kibernetikë shkruan një postim në VKontakte me disa foto të lojës S.T.A.L.K.E.R. 2: Zemra e Çornobilit të cilat konfirmojnë vjedhjen e materialeve nga serverët e shtëpisë së softuerit ukrainas. Autorët e ndërhyrjes nuk kanë kërkuar para, por plotësimin e tre kushteve deri më 15 mars.

GSC Game World duhet t’u kërkojë falje lojtarëve rusë dhe bjellorusë, të zhbllokojë llogarinë e një përdoruesi në kanalin Discord të lojës dhe gjithashtu ta përkthejë lojën në Rusisht (në fillim ose nëpërmjet përditësimit të mëvonshëm). Shtëpia e softuerit tashmë ka deklaruar se nuk do të plotësojë asnjë kërkesë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/14/sulm-kibernetik-kunder-zhvilluesit-te-s-t-a-l-k-e-r-2/