Sulm hakeri në faqet e kompanive dhe institucioneve italiane

Një sërë faqesh të kompanive dhe institucioneve italiane janë vënë në shënjestër të hakerëve nga kolektivi pro-rus NoName057, të cilët pretenduan veprimin në profilet e tyre në Telegram.

Sulmi i tipit Ddos ka nisur dje me rastin e vizitës së kryeministrit Giorgia Meloni në Kiev.

“Italia do t’i japë Ukrainës paketën e gjashtë të ndihmës ushtarake”, shkruajnë ata në kanalet e tyre, duke cituar konferencën për shtyp të kryeministrit dhe shtojnë: “Ne do të vazhdojmë udhëtimin tonë magjepsës përmes Italisë Rusofobike”.

Sulmi ka të bëjë me site të ndryshme: kolektivi citon atë të Ministrisë së Jashtme dhe të Brendshme, Karabinierëve, bankës Bper, grupit A2a dhe Ministrisë së Mbrojtjes (kjo e fundit dyshohet se është sulmuar dje). Burime hetimore italiane konfirmojnë sulmin edhe nëse, nënvizojnë, sistemet mbrojtëse të kompanive dhe institucioneve kanë arritur të zbusin pasojat e aksionit deri në atë pikë sa shumica e vendeve ende mund të arrihen. Ndër domenet e synuara do të ishin edhe ato të portalit të kartave të identitetit, ai i ministrisë së politikave bujqësore dhe ai i grupit Tim.

Ky është një tjetër operacion i kryer nga grupe pro-ruse kundër kompanive dhe organizatave nga vendet që shprehin mbështetje për Ukrainën. Modus operandi është i njëjtë: këto formacione përdorin grupet e Telegramit për thirrje reale për armë”: ky është mendimi për ANSA i Pierluigi Paganini, CEO i Cybhorus dhe profesor i sigurisë kibernetike në Luiss Guido Carli “Në mënyrë tipike, listat e faqeve ndahen të goditura me Sulmet Ddos që ngopja e burimeve të tyre i bëjnë ato të paarritshme – shpjegon Paganini – Këto janë sulme të thjeshta, megjithatë disponueshmëria e botnet-eve të përbëra nga një numër i madh sistemesh të komprometuara i bën këto ofensiva të vështira për t’u kontrolluar pa kundërmasat e nevojshme. Këto sulme demonstrojnë ndikimin e ‘aktorit joshtetëror’ në konfliktin aktual. Bëhet fjalë për grupe dhe aktivistë kriminalë që në mënyra të ndryshme veprojnë në mbështetje të Moskës. Në disa raste janë demonstruar lidhje me inteligjencën ushtarake ruse”, përfundon eksperti.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/22/sulm-hakeri-ne-faqet-e-kompanive-dhe-institucioneve-italiane/