Spyware në iPhone: Apple paralajmëron përdoruesit e prekur nga virusi

Spyware i sofistikuar po infekton iPhone-ët, po spiunon dhe kontrollon telefonat e pronarëve të tyre. Kjo është arsyeja pse Apple po u dërgon njoftime përdoruesve duke paralajmëruar se pajisjet e tyre mund të jenë subjekt i sulmeve spyware nga mercenarët.

Mercenarët e Spyware dhe masat e sigurisë së Apple

Prandaj Apple po dërgon njoftime për përdoruesit e iPhone në 92 vende. Duke paralajmëruar se pajisjet e tyre mund të jenë të infektuara, dhe për këtë arsye subjekt i sulmeve mercenare spyware. Mesazhi paralajmëron qartë përdoruesit: “Apple ka zbuluar se ju jeni goditur nga një sulm spyware nga mercenarët për të komprometuar nga distanca iPhone-in e lidhur me Apple ID-në tuaj”. Njoftim i ngjashëm me atë të dërguar më parë. I vetmi ndryshim do të ishte termi “sulme të sponsorizuara nga shteti”, i zëvendësuar me “sulme mercenare spyware”, pas kundërshtimit të qeverisë indiane e cila përdori spyware për të kontrolluar disa subjekte që konsideroheshin të rrezikshme.

Me kalimin e viteve, në krahasim me Android, shumë pak spyware kanë prekur pajisjet Apple. Por ato pak herë, ishte malware i fuqishëm si Pegasus, i zhvilluar nga kompania izraelite NSO Group, e cila demonstroi aftësinë për të komprometuar pajisjet Apple.

“Këto sulme kushtojnë miliona dollarë dhe nisen individualisht kundër një numri shumë të vogël njerëzish, por shënjestrimi është i vazhdueshëm dhe global. Kostoja ekstreme, sofistikimi dhe natyra globale i bëjnë sulmet mercenare spyware disa nga kërcënimet dixhitale më të avancuara që ekzistojnë sot.”

Siç citohet nga Apple, viruset që synojnë pajisjet e tyre janë të sofistikuara, të shtrenjta dhe synojnë të kontrollojnë kundërshtarët politikë, aktivistët dhe gazetarët. Dhe kjo është arsyeja pse kompania fton përdoruesit që ta marrin këtë çështje shumë seriozisht. Prandaj, ju ftojmë të merrni masa paraprake për të mbrojtur privatësinë dhe sigurinë e të dhënave tuaja. Përfshirë, aktivizimin e modalitetit të bllokimit, i njohur gjithashtu si modaliteti i izolimit, nën artikullin “Privatësia dhe siguria” e cilësimeve të iPhone. Qëllimi i tij është të kufizojë lidhjet dhe aksesin në skedarët e brendshëm të iPhone, duke e bërë atë praktikisht të izoluar. Modaliteti që duhet të aktivizohet pikërisht kur e çoni telefonin tuaj te një teknik ekspert me shpresën se ai do të jetë në gjendje të çaktivizojë programin spyware.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/21/spyware-ne-iphone-apple-paralajmeron-perdoruesit-e-prekur-nga-virusi/