Spotify: sistem i ri pagesash në 140 vende

Spotify ka njoftuar se përdoruesit e Android mund të përdorin sistemin e tij të pagesave në mbi 140 vende. Funksioni i quajtur “User Choice Billing” (UCB) u prezantua në mars 2022 dhe u ofrua në 35 tregje që nga nëntori 2022. Shtëpia suedeze e softuerit njoftoi gjithashtu se kishte tejkaluar 200 milionë abonentë.

Spotify: rekord të abonuarish dhe pagesa alternative
Bazuar në të dhënat për tremujorin e katërt të 2022, Spotify ka arritur në 205 milionë abonentë (+14% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022) dhe 489 milionë përdorues aktivë në muaj (+20%). Shtëpia suedeze e softuerit regjistroi të ardhura prej 3.17 miliardë euro (+18%), ndërsa humbjet arritën në 231 milionë euro, më të ulëta se 300 milionë që pritej.

Shpenzimet operative u rritën me 44% në një vit, kryesisht si pasojë e rritjes së kostove të personelit. Kjo është arsyeja pse CEO Daniel Ek njoftoi ndryshimet organizative dhe largimin nga puna të rreth 600 punonjësve, e barabartë me 6% të fuqisë punëtore. Ndërsa përplasja me Apple është ende në vazhdim (një rikujtues i është dërguar së fundmi Komisionit Evropian), ka një lajm të rëndësishëm për përdoruesit e Android.

Testi pilot i funksionalitetit të Faturimit të Zgjedhjes së Përdoruesit është shtrirë në mbi 140 vende. Spotify nuk ka publikuar një listë të detajuar, por numri është rreth 76% e totalit (184 tregje në mbarë botën). Përdoruesit mund të abonohen në abonimin Premium duke përdorur sistemin e pagesave të Spotify si një alternativë ndaj atij të Google. Shtëpia e softuerit do të përfitojë kështu një zbritje prej 4% në komisionin që do t’i paguhet kompanisë Mountain View.

Sa i përket tremujorit të parë të 2023, Spotify pret 207 milionë abonentë, 500 milionë përdorues aktivë mujorë, të ardhura prej 3.1 miliardë euro dhe humbje prej 194 milionë euro.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/01/spotify-sistem-i-ri-pagesash-ne-140-vende/