Spotify i bën thirrje BE-së të marrë masa kundër Apple

Spotify dhe kompani të tjera i kanë dërguar një letër Komisionit Evropian duke kërkuar veprime të menjëhershme kundër Apple. Çështja ka të bëjë me disa praktika antikonkurruese të kompanisë Cupertino, duke përfshirë detyrimin për të përdorur sistemin e saj të pagesave të pronarit. Pothuajse katër vjet pas ankesës, autoriteti antitrust nuk e ka përfunduar ende hetimin e nisur në vitin 2020.

Spotify ka humbur durimin
Spotify kishte paraqitur një ankesë në mars 2019. Shtëpia suedeze e softuerit beson se Apple po abuzon me pozitën e saj dominuese duke imponuar përdorimin e sistemit të pagesave të pronarit dhe rrjedhimisht pagesën e komisionit prej 30% për çdo blerje përmes aplikacionit.

Komisioni Evropian kishte nisur një hetim të thelluar në qershor 2020. Në prill 2021, Deklarata e Kundërshtimeve iu dërgua Apple me dy praktikat e padrejta, përkatësisht zbatimin e sistemit të pagesave dhe ndalimin që zhvilluesit të informojnë përdoruesit për metodat alternative. .

Ky është akti i fundit zyrtar, ndaj procedimi duket se ka ngecur, siç shihet edhe në faqen kushtuar hetimit antitrust. Që nga prilli 2022, thashethemet për akuza të mëtejshme kishin rrjedhur.

Përveç praktikave të zbuluara nga Komisioni Evropian, letra e nënshkruar nga Spotify, Deezer, Basecamp, Proton, Schibsted, Këshilli Evropian i Botuesve, France Digitale dhe News Media Europe thekson gjithashtu kufizimet në aksesin e të dhënave të përdoruesit dhe ndryshimet në kushtet e përdorimin e shërbimeve.

Kompanitë dhe shoqatat po bëjnë thirrje për veprim të menjëhershëm nga Bashkimi Evropian për të bllokuar sjelljen e padrejtë të Apple, duke nënvizuar ritmin tepër të ngadaltë të hetimit. Hyrja në fuqi e Aktit të Tregjeve Dixhitale duhet t’i japë fund këtyre dhe praktikave të tjera kundër konkurrencës, por Spotify nuk dëshiron të presë deri në mars 2024. Komisioni duhet të veprojë tani për të ndaluar lejimin e Apple për të dëmtuar zhvilluesit dhe konsumatorët.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/19/spotify-i-ben-thirrje-be-se-te-marre-masa-kunder-apple/