Si të mbroni rrjetin tuaj Wi-Fi nga sulmet e hakerëve?

Kërcënimi nëpërmjet Wi-Fi
Pse shumë njerëz thonë se kanë frikë se një fqinj do të hakojë lidhjen e tyre në internet ose, edhe më keq, se një haker do të ketë akses në pajisjet e tyre? Në thelb sepse mund të ndodhë.

Si të sigurojmë rrjetin tonë
Megjithatë, ne mund t’i bëjmë gjërat më të komplikuara për “hajdutët e Wi-Fi” duke zbatuar disa nga këto këshilla në praktikë me të cilat mbrojmë privatësinë dhe ruterin tonë.

Ndrysho kredencialet
Me ngurrim ose pa dije, miliona ruterë Wi-Fi vazhdojnë të kenë kredencialet e paracaktuar të hyrjes të siguruara me instalimin e tyre. Kjo nuk bën gjë tjetër veçse e bën më të lehtë aksesin për të këqijtë

Emri i përdoruesit dhe fjalëkalimi i parazgjedhur
Pra, sapo tekniku të dalë nga dera, është mirë të ndryshoni kredencialet. Në thelb sepse ata mund të kenë një emër përdoruesi si “user” ose “admin” dhe një fjalëkalim si …”password”.

Hapi i parë thelbësor
Prandaj, kur hyni në cilësimet e ruterit, është e nevojshme të vendosni një emër përdoruesi dhe fjalëkalim më të personalizuar, duke vendosur një fjalëkalim alfanumerik të përbërë nga të paktën tetë karaktere.

Emri i ruterit
Këshillohet gjithashtu të ndryshoni emrin e ruterit, në mënyrë që të mos jepni asnjë të dhënë se me cilin operator ka një kontratë përdoruesi.

Kredencialet standarde
Operatorët kanë përdorues dhe fjalëkalime standarde për miliona klientë. Nëse operatori është lehtësisht i dallueshëm, shanset për hakerim rriten ndjeshëm.

Çaktivizo qasjen në distancë
Qasja në distancë zakonisht aktivizohet si parazgjedhje në ruterat Wi-Fi. Nëse nuk keni ndërmend ta përdorni këtë opsion, është më mirë ta çaktivizoni.

Mos e ndani aksesin
Në mënyrë tipike, qasja në internet e një shtëpie është e kufizuar për ata që jetojnë atje. Dhënia e tij njerëzve jashtë shtëpisë mund të shkaktojë probleme dhe akses të paautorizuar.

Kujdes nga fqinjët
Shihni rastin e fqinjit që vjen t’ju kërkojë fjalëkalimin e Wi-Fi sepse lidhja e tij nuk funksionon dhe i duhet për të bërë diçka urgjente…

Mirësia dhe maturia nuk janë të papajtueshme
Nëse doni t’i jepni akses fqinjit tuaj, mos harroni të ndryshoni fjalëkalimin kur ai të ketë mbaruar. Përndryshe, mund të përfundoni me të gjithë ndërtesën e lidhur me rrjetin tuaj Wi-Fi.

Kontrolli i pajisjes
Një mënyrë për të kontrolluar se kush akseson dhe kush jo ruterin tuaj Wi-Fi është të numëroni numrin e pajisjeve të lidhura zakonisht në një shtëpi.

Mysafirë të paftuar
Nga telefonat inteligjentë te kompjuterët, nga tabletët te televizorët apo orët inteligjente, lista mund të jetë e gjatë, por gjithmonë duhet të siguroheni që të mos ketë asnjë pajisje të çuditshme apo të panjohur mes atyre të lidhur. Nëse po, bllokojeni dhe ndryshoni menjëherë fjalëkalimin tuaj.

Firewall i aktivizuar
Ruterat më të rinj zakonisht instalohen me murin e zjarrit të aktivizuar. Megjithatë, disa modele të vjetra nuk e kanë atë, ndaj këshillohet që ta aktivizoni: në këtë mënyrë do të kemi një mur zjarri për të mbrojtur rrjetin tonë në rast të një lidhjeje të paautorizuar.

Firmware u përditësua
Sa i përket firmuerit, situata është e ngjashme. Modelet më të reja përditësohen vetë, ndërsa modelet më të vjetra duhet të shkarkojnë një skedar dhe ta përditësojnë manualisht.

Asnjë masë nuk është e pagabueshme, por ka vend për përmirësim
Ndjekja e të gjitha këtyre hapave mund të duket si një sherr, por ia vlen nëse mendoni se siguria juaj është në rrezik.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/11/si-te-mbroni-rrjetin-tuaj-wi-fi-nga-sulmet-e-hakereve/