Si të mbroni iPhone tuaj: lajme të reja për privatësinë e iOS 16

Me rastin e Ditës së Mbrojtjes së të Dhënave, kuptojmë se si të mbrojmë iPhone nga ndërhyrjet dhe përpjekjet për mbledhjen e të dhënave, të cilat zbatohen sistematikisht nga faqet e internetit dhe aplikacionet, gjatë përdorimit normal të tyre.

Reklama e re e Apple për privatësinë
Një reklamë e re kushtuar funksioneve të privatësisë brenda iPhone është lançuar në shkallë globale, protagonist është Nick Mohammed, një nga protagonistët e serialit të suksesshëm Ted Lasso.

Reklama shpjegon në një mënyrë shumë të thjeshtë, argëtuese dhe të menjëhershme se sa vlen informacioni që prodhojmë duke përdorur telefonat inteligjentë dhe se si iPhone, si dhe produktet e tjera në ekosistemin Apple, ofrojnë mjete të lehta për t’u përdorur, por jashtëzakonisht të fuqishme që ndihmojnë kuptoni se cilat të dhëna janë në rrezik, pse aplikacionet përpiqen t’i vjedhin ato dhe si aplikacionet përpiqen t’i ndajnë ato.

Si të siguroni emailin në iPhone
E-mail-i mbetet mjeti i preferuar për komunikime profesionale, pavarësisht rritjes eksponenciale të shërbimeve të mesazheve si WhatsApp, Telegram, Signal, Slack dhe e gjithë bota e sistemeve të biznesit.

Fatkeqësisht, i njëjti email përfaqëson një nga rreziqet kryesore për përdoruesit privatë dhe profesionistë, jo vetëm për tentativat phishing që kryhen sistematikisht në përpjekje për të vjedhur të dhëna, por edhe për aktivitete të tjera më pak të rrezikshme, të cilat megjithatë lejojnë dërguesit e mesazheve. të njohim sjelljet tona. Buletinet, për shembull, i lejojnë dërguesit të dijë nëse i hapim mesazhet, çfarë lexojmë, ku lexojmë dhe me cilin mjet.

Për të kapërcyer këtë problem, pas azhurnimit në iOS 16, është e mundur të aktivizojmë një lloj mbrojtjeje të sjelljes sonë, falë së cilës veprimet tona nuk do të ndahen me palët e jashtme. Aktivizimi i mbrojtjes së privatësisë në email është shumë i lehtë:

Klikoni në: Cilësimet → Mail → Mbrojtja e privatësisë

Si të shmangni ndjekjen e aplikacioneve
Për Apple, çështja e privatësisë ka qenë gjithmonë shumë e rëndësishme, por ajo është kthyer në një pikë kryesore të zgjedhjeve të saj strategjike me versionet më të fundit të sistemit të saj operativ iOS, veçanërisht me zgjedhjen për të kufizuar informacionin që aplikacionet mund të mbledhin pa njohuri brenda smartfonit tonë, ndërkohë që ne e përdorim atë për qëllime që në dukje janë krejtësisht të padëmshme.

Ka disa mjete që përdoruesit mund t’i përdorin dhe të cilat ata shpesh nuk i njohin, për t’u mbrojtur kundër ndërhyrjeve të padëshiruara ose përdorimit të shtrembëruar të të dhënave që shpesh përgjohen kur lëvizim në aplikacione të tjera nga ato që përdorin informacionin tonë.

Kur instaloni një aplikacion të ri ose përditësoni një aplikacion që ishte tashmë i pranishëm në iPhone-in tonë, do të shfaqet një dritare kërcyese që kërkon leje për të gjurmuar sjelljen tonë edhe jashtë vetë aplikacionit: ka vetëm një përgjigje për të dhënë, klikoni mbi “mos më gjurmo” .

Tani Apple e ka thjeshtuar edhe më tej këtë hap, me një funksion tjetër: është e mundur të refuzohen të gjitha kërkesat për gjurmim që paraqiten nga aplikacionet paraprakisht.

Klikoni në Cilësimet → Privatësia dhe siguria → Ndjekja: mund të zgjidhni nëse do të aktivizoni ose çaktivizoni gjurmimin për aplikacione specifike ose ta çaktivizoni atë krejtësisht.

Raporti i privatësisë së aplikacionit te “Cilësimet”.
Shumë njerëz mendojnë se nuk janë të interesuar për temën e privatësisë në iPhone, sepse ata besojnë se nuk kanë asgjë për të fshehur: koncepti, megjithatë, është paksa i ndryshëm dhe bazohet në parimin e mbrojtjes së sjelljes së dikujt, duke kufizuar ndërhyrjen e jashtme sa më shumë që të jetë e mundur. dhe akumulimin e të dhënave në lidhje me ne, qëllimi përfundimtar i të cilave është pothuajse gjithmonë komercial.

Për të kuptuar se çfarë lloj trafiku të dhënash gjenerohet nga aplikacionet, këshillohet të aktivizoni raportin e privatësisë së iPhone.

Kur aktivizoni këtë opsion, me siguri do ta shikoni telefonin tuaj ndryshe, sepse do të jetë e lehtë të kuptosh se si veprojnë aplikacionet në sfond pa e kuptuar ne.

Klikoni në cilësimet → Lëvizni poshtë te privatësia dhe siguria → Zgjidhni “Raporti i privatësisë së aplikacionit”

Do të jetë e mundur të shihet çdo komunikim i vetëm që bëhet nga secili aplikacion brenda telefonit tonë celular, sa shpesh bëhet kjo lidhje sidomos drejt cilit domen.

Disa ditë pas aktivizimit të tij, do të mund të shihet se çfarë të dhënash janë mbledhur, nga cilat aplikacione dhe në cilat faqe janë dërguar komunikimet për sinkronizimin e atij informacioni.

Për të shmangur këtë lloj aktiviteti, për shembull një aplikacion për përpunimin e fotografive mund të lexojë se cilat faqe vizitojmë kur jemi në Safari, këshilla që ju japim është të refuzoni apriori që një aplikacion të mund të gjurmojë aktivitetet tuaja. Nuk ka arsye pse Facebook duhet të dijë se cilat faqe vizitoni ndërsa jeni duke përdorur iPhone tuaj dhe kur njerëzit thonë se ky informacion është i nevojshëm për një përvojë më të mirë në Facebook, ata thjesht gënjejnë.

Raporti i privatësisë së Safari
Me veçorinë e raportimit të privatësisë së Safari-t, kur shkruani ndonjë adresë interneti, mund të klikoni butonin e dedikuar në shiritin e veglave. Kjo do të tregojë listën e gjurmuesve që janë penguar të ndjekin aktivitetin tuaj në Safari. Për të bllokuar këtë lloj aktiviteti, thjesht parandaloni gjurmimin në faqet e internetit kur shfletoni Safari.

Shkoni te Cilësimet → Zgjidhni Safari → Shkoni te seksioni Privatësia dhe Siguria dhe zgjidhni Blloko gjurmimin në faqet e internetit

Falë kësaj veçorie, nuk do të jetë e mundur të kryqëzohen të dhënat e navigimit midis faqeve të ndryshme të internetit, padyshim që një bllok total është i vështirë për t’u ushtruar, ne e gjejmë veten gjithmonë në një kontekst që është shumë i ngjashëm me sfidën e famshme midis rojeve dhe hajdutëve. por nuk duhet shumë për t’i bërë më të komplikuara ndërhyrjet në privatësinë tonë.

Privatësia në blerjet e Apple Pay
Arsyeja pse është e rëndësishme të mbrojmë të dhënat tona qëndron mbi të gjitha në faktin se i gjithë informacioni i mbledhur në sjelljen tonë dixhitale bëhet një çip pazaresh dhe shndërrohet në para të gatshme: vitin e kaluar tregu i të dhënave për Hugh Tenti u llogarit në rreth 227 miliardë. , një pjesë e vogël e atij thesari është ndërtuar rreth zakoneve tuaja në internet.

Ndër të dhënat për shitje janë edhe transaksionet e kryera për blerjet online, informacion që mund të ruhet nga disa prej aplikacioneve të pagesave.

Apple Pay, për të respektuar privatësinë e përdoruesve të saj, nuk mban gjurmët e asaj që blihet, as nuk mban një histori blerjesh për të ofruar mesazhe reklamuese që mund të jenë në përputhje me zakonet e konsumit.

Jo vetëm kaq, sepse duke përdorur Apple Pay ju shmangni edhe ekspozimin e numrit të kartës suaj të kreditit, duke qenë se për çdo transaksion krijohet një numër i përkohshëm dhe ekskluziv i kartës, i cili në mënyrë efektive parandalon klonimin e kartës suaj.

Mbrojtja e vendndodhjes
Të dhënat e vendndodhjes janë një nga më delikatet: pse t’u bëjmë të ditur të huajve se ku jetojmë? Kjo është arsyeja pse një e dhënë gjeografike nuk duhet të lidhet kurrë me fotot, thjesht për të dhënë një shembull. Koncepti vlen edhe për aplikacionet, të cilat shpesh kërkojnë qasje të përhershme në pozicionin tonë: pse duhet ta dijë tastierën se ku jemi?

Nëse është e vërtetë që disa shërbime, veçanërisht ato për shtëpinë inteligjente, duhet të dinë vazhdimisht vendndodhjen tonë, sepse disa nga veçoritë varen nga vendndodhja jonë, shumë aplikacione të tjera mund t’ju duhen ato të dhëna vetëm kur i përdorim, prandaj është mirë që kontrolloni me kujdes se çfarë lloj lejesh japin.

Për fat të mirë, shërbimet e vendndodhjes mund të kufizohen shumë, duke parandaluar që aplikacionet të krijojnë një histori se ku shkoni kur nuk është rreptësisht e nevojshme. Për shumë prej aplikacioneve që përdorim, këshillohet që të zgjedhim të tregojmë pozicionin tonë vetëm kur përdorim aplikacionin.

Klikoni në: Cilësimet → Privatësia dhe siguria → Shërbimet e vendndodhjes:

Mund të kufizosh aksesin te Kurrë, Pyet herën tjetër ose Kur e ndaj, Gjatë përdorimit të aplikacionit.

Çfarë janë Passkeys dhe si funksionojnë ato?
Ne jemi marrë tashmë me çështjen e Passkeys: po flasim për një zgjidhje të re për të hyrë në faqet e internetit pa pasur nevojë të përdorni një fjalëkalim. Koncepti është në thelb ky: kur jeni duke përdorur iPhone, me vërtetimin tuaj, kodin tuaj të aksesit, ju shfletoni një faqe interneti që shkarkon një identifikues unik në telefonin tuaj, një kod që i është caktuar vetëm dhe ekskluzivisht atij ‘iPhone’.

Kur të ktheheni për të vizituar atë sajt, thjesht hyni në çelësin tuaj të fjalëkalimit, identifikohuni me FaceID, kontrollin e identitetit me fytyrën ose atë për gjurmën e gishtit, TouchID, për të hyrë në llogarinë tuaj.

Për të ruajtur një çelës kalimi në iPhone dhe në iCloud Keychain, thjesht bëni një nga sa vijon.

– Për një llogari të re: Në ekranin e regjistrimit të llogarisë, vendosni një emër llogarie.

– Për një llogari ekzistuese: Identifikohu duke futur fjalëkalimin dhe më pas vazhdo te ekrani i menaxhimit të llogarisë.

– Kur të shfaqet opsioni për të ruajtur një fjalëkalim për llogarinë, klikoni Vazhdo. Çelësi i kalimit është ruajtur.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/25/si-te-mbroni-iphone-tuaj-lajme-te-reja-per-privatesine-e-ios-16/