Shtetet e Bashkuara, TikTok bëhet i paligjshëm në Montana

Guvernatori i Montanës, Greg Gianforte, ka nënshkruar një dekret që ndalon funksionimin e TikTok në shtetin e tij, rasti i parë ndonjëherë në Shtetet e Bashkuara.

Ligji SB 419 e ndalon TikTok që të ushtrojë dhe kërkon shprehimisht dyqanet e aplikacioneve të bllokojnë mundësinë e shkarkimit të rrjetit social në të gjithë Montanën (pak më pak se dy milionë banorë). Gianforte shprehu kënaqësinë e tij për incidentin në Twitter, duke shkruar: “Për të mbrojtur qytetarët e Montanës dhe për të parandaluar Partinë Komuniste Kineze të marrë të dhënat e tyre private, unë e kam ndaluar TikTok nga Montana”.

Mediumi social, në pronësi të ByteDance kineze, ka qenë nën vëzhgim të ngushtë prej muajsh në Shtetet e Bashkuara pasi nuk është e qartë se si përdoren të dhënat personale të anëtarëve nga kompania. Zgjidhja e intimuar për ByteDance për të parandaluar ndalimin e TikTok nga e gjithë SHBA-ja është që rrjeti social t’i shitet një pronari amerikan dhe vetëm nëse ndodh kjo mundësia e fundit, ligji nuk do të hyjë në fuqi. Ka kohë deri në janar të vitit të ardhshëm.

Ligji në fjalë saktëson se nuk ka penalitete për përdoruesit. Por shpërndarësit e aplikacioneve në dyqanet dixhitale rrezikojnë gjoba deri në 10,000 dollarë në ditë, me një ndalim absolut për lejimin e shkarkimeve të TikTok ose aksesin në mediat sociale.

Ky është një ligj i paprecedentë në historinë e internetit në Shtetet e Bashkuara, aq sa ka shtyrë disa komentues të pyesin nëse është realisht e ligjshme që një shtet të jetë në gjendje të kufizojë aksesin në një shërbim online në territorin e tij të kufizuar dhe pa mundësi ankimimi. Shoqata amerikane e industrisë, NetChoice, e quajti SB 419 “thelbësisht kundër kushtetutës”. Në të kaluarën, NetChoice ka paditur disa qeveri që kanë kërkuar të kufizojnë ose kufizojnë lirinë e fjalës në internet.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/18/shtetet-e-bashkuara-tiktok-behet-i-paligjshem-ne-montana/