Shitjet e PC do të bien në 2023: parashikimet e analistëve

Ekspertët botërorë të teknologjisë na kanë ofruar tashmë analiza pesimiste në lidhje me të ardhmen e tregut të smartfonëve dhe PC-ve në 2023 në disa rrethana. Megjithatë në këto orë është shfaqur një hulumtim i ri i IDC, i cili jo vetëm konfirmon rënien e shitjeve, por parashikon edhe më keq. shifra nga sa ishte vlerësuar fillimisht.

Kriza e tregut të PC vazhdon
Sondazhi i fundit i kryer nga IDC thotë se “vetëm” 403.1 milionë kompjuterë do të dërgohen këtë vit, krahasuar me 429.5 milionë që pritej në fund të vitit të kaluar. Kjo është në fakt një rënie prej 11.2% nga viti në vit. Në rastin specifik të kompjuterëve desktop tradicional, një rënie në dërgesat prej 10.7% vlerësohet të jetë e saktë.

Por cilat janë shkaqet e kësaj krize? Për IDC, ka dy faktorë kyç: forcimi i dollarit amerikan, i cili do të kishte çuar në një rënie të fuqisë blerëse globale, dhe kërkesa më e ulët për PC pas një bumi të parë në periudhën e pandemisë falë punës dhe edukimit të zgjuar. nga distanca.

Këto janë fjalët e menaxherit të kërkimit Jitesh Ubrani:

“Me konsumatorët që nuk janë më të kufizuar nga kufizimet e COVID dhe numri i porosive komerciale të kompjuterëve të përfunduar kryesisht, gjysma e dytë e vitit 2022 ka dërguar një sinjal të fortë se pajisjet e pikës fundore nuk janë më pika qendrore dhe se viti 2023 do të jetë një kohë për pastrimin e inventarit dhe ndryshimin e prioriteteve. […] Puna hibride dhe shpërndarja e pajisjeve nëpër shkolla kanë rritur përgjithmonë madhësinë e tregut”.

Për më tepër, IDC parashikon që “perëndimi i diellit” i Windows 10 do të kontribuojë në rimëkëmbjen e sektorit midis 2024 dhe 2025: me tërheqjen e mbështetjes për sistemin operativ, shitja e PC me Windows 11 dhe Chromebook duhet të rritet përsëri në më të kënaqshme. shifrat.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/07/shitjet-e-pc-do-te-bien-ne-2023-parashikimet-e-analisteve/