Shitja ose ban i TikTok në SHBA: procedurë e përshpejtuar

Projektligji, i quajtur Ligji për Mbrojtjen e Amerikanëve nga Aplikimet e Kontrolluara nga Kundërshtarët e Huaj, tashmë është miratuar nga Dhoma e Përfaqësuesve. Për të përshpejtuar miratimin edhe nga Senati, një version i modifikuar i tekstit u përfshi në paketën e ndihmës për Ukrainën dhe Izraelin. Prandaj, ultimatumi për TikTok duket më afër.

Zgjidhje për të përshpejtuar procesin
Versioni origjinal i projektligjit kërkon që ByteDance të shesë TikTok brenda 180 ditëve nga hyrja në fuqi e tij. Nëse kompania nuk e përmbush afatin, aplikacionet do të duhet të hiqen nga dyqanet Apple dhe Google. Presidenti Biden ka thënë tashmë se do të nënshkruajë ligjin. Megjithatë, Senati ka prioritete të tjera, kështu që miratimi mund të shtyhej për disa muaj.

Shumë ekspertë theksuan se shitja nuk mund të përfundojë në 180 ditë për arsye të ndryshme. Disa ligjvënës kanë sugjeruar zgjatjen e afatit kohor në një maksimum prej 180 ditësh. Prandaj, shitja e TikTok duhet të bëhet brenda 12 muajve. Kryetari i Dhomës së Përfaqësuesve (republikani Mike Johnson) shfrytëzoi rastin për të shpejtuar miratimin nga Senati.

Teksti i përditësuar i projektligjit me afatin e ri kohor për shitjen u përfshi në paketën e ndihmës për Ukrainën dhe Izraelin, e cila sigurisht që do të miratohet nga Dhoma nesër. Duke pasur parasysh rëndësinë e ndihmës, edhe Senati do ta miratojë shpejt ligjin.

TikTok ka shprehur qartë zhgënjimin e tij me këtë vendim:

Është për të ardhur keq që Dhoma e Përfaqësuesve po përdor mbulesën e ndihmave të mëdha të huaja dhe humanitare për të nxitur miratimin e një projektligji që do të shkelte të drejtat e fjalës së lirë të 170 milionë amerikanëve, do të shkatërronte 7 milionë biznese dhe do të mbyllte një platformë që kontribuon. 24 miliardë dollarë për ekonominë amerikane çdo vit.

Nëse ligji miratohet dhe nënshkruhet nga Presidenti Biden, kompania kineze me siguri do të apelojë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/19/shitja-ose-ban-i-tiktok-ne-shba-procedure-e-pershpejtuar/