Së shpejti Grok-1.5: X do të përditësojë modelin e tij chatbot

X.ai, startup-i i Elon Musk i specializuar në inteligjencën artificiale, prezantoi modelin e tij më të fundit gjenerues të AI, Grok-1.5. Modeli i ri është vendosur të fuqizojë chatbotin e rrjetit social X Grok “në ditët në vijim”, siç shkruan X.ai në një postim në blog. Specifikimet dhe rezultatet e standardeve të publikuara nga X sugjerojnë se Grok-1.5 përfaqëson një përmirësim të rëndësishëm në krahasim me paraardhësin e tij.

Arsyetim i përmirësuar dhe performancë superiore në standarde
Grok-1.5 krenohet me “arsyetim të përmirësuar”, veçanërisht kur bëhet fjalë për kodimin dhe detyrat e matematikës. Modeli arriti rezultate të dukshme në dy pika referimi: ai dyfishoi rezultatin e Grok-1 në testin matematikor MATH dhe regjistroi një rritje prej më shumë se dhjetë pikë përqindje në testin HumanEval, i cili vlerëson gjenerimin e gjuhëve programuese dhe aftësitë për zgjidhjen e problemeve. Megjithatë, është e rëndësishme të merret parasysh se këto standarde, megjithëse përdoren zakonisht, nuk pasqyrojnë gjithmonë me saktësi se si një person mesatar ndërvepron me modelet e AI në jetën e përditshme.

Një kontekst më i gjerë për të kuptuar më mirë
Një nga risitë kryesore të Grok-1.5 është zgjerimi i dritares së kontekstit, e cila tani arrin në 128,000 token. Kjo përkthehet në një aftësi më të madhe të modelit për të inkorporuar dhe përdorur informacione nga dokumente më të gjata, ndërsa menaxhon kërkesa më të detajuara dhe komplekse. Falë kësaj veçorie, Grok-1.5 duhet të jetë në gjendje të ndjekë më mirë rrjedhën e bisedave dhe të shmangë “harrimin” tipik të modeleve me kontekste më të kufizuara.

Disponueshmëria e ardhshme në X dhe veçoritë e reja
X.ai njoftoi se Grok-1.5 së shpejti do të jetë i aksesueshëm për testuesit e hershëm në X dhe do të shoqërohet me “disa veçori të reja”. Ndër risitë e mundshme, të parashikuara tashmë nga Musk, ekziston aftësia për të përmbledhur diskutimet dhe përgjigjet dhe për të sugjeruar përmbajtje për postime. Megjithatë, është e paqartë nëse Grok-1.5 do të ruajë karakteristikat dalluese të modelit të mëparshëm Grok, i njohur për prirjen e tij për t’iu përgjigjur pyetjeve mbi tema të diskutueshme dhe për të përdorur gjuhë të vrazhdë nëse kërkohet.

Njoftimi i Grok-1.5 vjen pas lëshimit të Grok-1, por është i disponueshëm pa kodin e nevojshëm për ta rafinuar ose trajnuar më tej. Kohët e fundit, Musk tha se më shumë përdorues X, veçanërisht ata të abonuar në planin Premium prej 8 dollarësh në muaj, do të kenë akses në Grok, chatbot i rezervuar më parë për klientët X Premium+ (të cilët paguajnë 16 dollarë në muaj).


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/03/29/se-shpejti-grok-1-5-x-do-te-perditesoje-modelin-e-tij-chatbot/