Samsung vs Apple: sfidë e hapur në tregun evropian të smartfonëve

Tremujori i parë i vitit shënoi një pikë kthese në tregun evropian të telefonave inteligjentë, me Samsung duke kaluar Apple për epërsinë e shitjeve. Por tejkalimi i iPhone në zemrat e konsumatorëve nuk do të jetë një detyrë e lehtë.

Një treg në vështirësi
Tregu i smartfonëve në Evropën Perëndimore pësoi një rënie të ndjeshme në tremujorin e parë të 2023, me një rënie prej 13% në 23.7 milionë njësi të dërguara. Kushtet e vështira ekonomike dhe ciklet më të gjata të blerjeve kanë kontribuar në këtë rënie. Megjithëse perspektiva aktuale nuk duket inkurajuese, parashikimet e Canalys tregojnë për një rikthim të mundshëm të rritjes prej 6% në 2024.

Samsung, tani në vendin e parë, duket se po miraton strategjinë e Apple, duke synuar të fokusohet në shitjet premium dhe ekosistemin. Megjithatë, përballja me Apple do të jetë një sfidë e rëndësishme.

Ndryshimet e Samsung
Runar Bjørhovde, analist në Canalys, vëren këtë

“Samsung e ka zhvendosur më tej fokusin e saj drejt segmentit të mesëm të lartë të Evropës Perëndimore, i motivuar nga nxitës më të mirë të të ardhurave, marzhe më të larta fitimi dhe potencial më të madh për integrimin e ekosistemit.”

Sipas vlerësimeve të Canalys, çmimi mesatar i shitjes së pajisjeve Samsung u rrit me 11% në tremujorin e parë të 2023. Kjo rritje çoi në një rënie prej 6% të vlerës totale të pajisjeve të dërguara. Samsung ka rritur gjithashtu investimet në reklamimin e markave dhe produkteve, si dhe iniciativat e bashkë-marketingut me operatorët dhe rishitësit, me synimin për të forcuar praninë e saj dhe për të sfiduar Apple.

Rezistenca e Apple
Pavarësisht manovrave të Samsung, Apple mbetet i fortë. Hulumtimi nga Canalys Consumer Insights thekson se Apple mbetet furnizuesi më elastik në Evropën Perëndimore, i mbështetur nga baza më besnike e përdoruesve në rajon dhe nga popullariteti i lartë midis ndërruesve të pajisjeve.

Rruga e Samsung për të sfiduar Apple do të jetë e mbushur me pengesa. Efektiviteti i strategjisë së re të Samsung do të testohet gjatë vitit të ardhshëm pasi tregu evropian i smartfonëve duket se po përgatitet për një periudhë të mundshme rikuperimi në vitin 2024. Megjithatë, një gjë është e sigurt: pavarësisht sfidave, Samsung nuk ka në plan të heqë dorë nga vendi i parë pa luftë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/25/samsung-vs-apple-sfide-e-hapur-ne-tregun-evropian-te-smartfoneve/