Sam Altman: Inteligjenca artificiale mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në botë

Në dëshminë e Senatit të SHBA, CEO i OpenAI Sam Altman bëri thirrje për veprim nga ligjvënësit për të rregulluar industrinë e AI dhe kompanitë që e grumbullojnë atë.

“Ne mendojmë se ndërhyrja rregullatore nga qeveritë do të jetë çelësi për zbutjen e rreziqeve të modeleve gjithnjë e më të fuqishme,” tha Altman (nëpërmjet Arstechnica). “Për shembull, qeveria e SHBA mund të konsiderojë një kombinim të kërkesave për licencim dhe testim për zhvillimin dhe lëshimin e modeleve të AI që tejkalojnë një prag të caktuar aftësie.”

Altman tha se ishte “mjaft i shqetësuar” se zgjedhjet e vitit 2024 në SHBA do të ndikoheshin nga përmbajtja e gjeneruar nga AI. “Ndërsa përballemi me zgjedhjet vitin e ardhshëm dhe këto modele po përmirësohen, mendoj se kjo është një fushë e rëndësishme shqetësimi… Mendoj se rregullimi për këtë do të ishte mjaft i mençur”, tha Altman.

Christina Montgomery, zyrtarja kryesore e privatësisë dhe besimit të IBM, gjithashtu përkrahu linjën e CEO të OpenAI. “IBM i kërkon Kongresit të marrë një qasje të plotë rregullatore ndaj AI. Kjo do të thotë vendosja e rregullave për të qeverisur zbatimin e AI në raste të veçanta përdorimi, jo rregullimi i vetë teknologjisë.”

Montgomery beson se Kongresi duhet të përcaktojë qartë rreziqet e AI dhe të vendosë “rregulla të ndryshme për rreziqe të ndryshme”, me ato më të rrepta “të zbatohen për rastet e përdorimit me rreziqet më të mëdha për njerëzit dhe shoqërinë”.

Pozicioni i OpenAI dhe IBM ka ngjallur një befasi mes të pranishmëve, aq sa senatori Dick Durbin tha se është e jashtëzakonshme të shohësh kompani të mëdha të pranishme në Senat që kërkojnë një angazhim për t’i rregulluar ato. Se ata e dinë se kanë diçka në dorë që mund të dalë jashtë kontrollit?

Altman ka sugjeruar që Kongresi të formojë një agjenci të re që licencon teknologjinë AI “mbi një shkallë të caktuar aftësie” dhe se “mund ta revokojë atë licencë për të siguruar që ajo përmbush standardet e sigurisë”. Gjithashtu, përpara se të publikohet një sistem AI, duhet të ketë auditime të pavarura nga “ekspertë të cilët mund të thonë nëse modeli është ose jo në përputhje”.

Sipas Altman, ekziston mundësia që industria e AI mund të “bëjë dëm të konsiderueshëm në botë”. “Unë mendoj se nëse kjo teknologji shkon keq, mund të shkojë plotësisht keq, dhe ne duam të jemi të qartë për këtë,” tha Altman. “Ne duam të punojmë me qeverinë për të parandaluar që kjo të ndodhë.”

Licencat e thirrura nga CEO i OpenAI duhet të kërkohen për ato modele që “mund të bindin, manipulojnë, ndikojnë në sjelljen e një personi, bindjet e një personi” ose “të ndihmojnë në krijimin e agjentëve të rinj biologjikë”.

Së fundi, Altman komentoi negativisht fjalët e atyre që kanë kërkuar një pauzë në zhvillimin e AI (si Musk dhe Wozniak). Sipas tij, në fakt është më mirë të publikohen përmirësime në rritje: “Mendoj se nuk do të ishte mirë të ndërtohej një sistem super i fuqishëm i inteligjencës artificiale në fshehtësi dhe më pas të hidhej në botë menjëherë”.

“Një pjesë e madhe e strategjisë sonë, në këtë kohë kur sistemet janë relativisht të dobëta dhe me të meta të thella, është të gjejmë mënyra për t’i bërë njerëzit t’i përjetojnë ato … dhe të kuptojmë se çfarë duhet të bëjmë për t’i bërë ato më të sigurta dhe më të mira,” tha ai. shtoi Altman.

Senatori Richard Blumenthal gjithashtu beson se nuk ka kuptim të përpiqemi të ndalojmë zhvillimin e inteligjencës artificiale. “Bota nuk do të presë, pjesa tjetër e komunitetit shkencor botëror nuk do të ndalet. Kemi kundërshtarë që po ecin përpara dhe futja e kokës në rërë nuk është zgjidhja”, tha politikani.

Gjatë seancës u diskutua edhe për ndikimin e AI në vendet e punës. CEO i IBM Arvind Krishna zbuloi së fundmi planet për të pezulluar punësimin për rreth 7800 vende pune që mund të zëvendësohen nga sistemet e inteligjencës artificiale.

Lidhur me këtë, Montgomery tha se “do të krijohen vende të reja pune, do të transformohen shumë vende pune dhe do të zhvendosen disa vende pune”. Altman, nga ana e tij, beson se “GPT-4 do të automatizojë plotësisht disa vende pune dhe do të krijojë të reja që ne mendojmë se do të jenë shumë më të mira.”


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/17/sam-altman-inteligjenca-artificiale-mund-te-shkaktoje-deme-te-konsiderueshme-ne-bote/