Sa është rritur çmimi i iPhone nga viti 2009 në 2022? Justifikimi i Apple

Rritja e çmimit të iPhone 14 përfaqëson vetëm kapitullin e fundit në një trend që ka prekur smartfonët e markës Apple që nga viti 2009. Por cilat janë arsyet dhe arsyetimet?

Siç shpjegohet nga Business Insider, nga viti 2009 deri në vitin 2022 çmimi i modelit më të shtrenjtë të iPhone është rritur me më shumë se 50%, nga 962 dollarë në 1600 dollarë kur merret parasysh inflacioni.

iPhone 3GS me hapësirë ​​të plotë dhe pa kontratë kushton 699 dollarë në lançim, që aktualisht është 962 dollarë pas inflacionit. Sot, iPhone 14 Pro Max 1 TB kushton 1600 dollarë, 66% më shumë. Vetëm 12 Pro Max ra, i cili u shit për 1,399 dollarë, 100 dollarë më pak se iPhone 11 Pro Max.

Disa justifikime erdhën gjatë konferencës së mbajtur nga CEO Tim Cook në margjinat e shpalljes së rezultateve financiare për tremujorin e katërt 2022. CEO tha se sipas tij njerëzit janë të gatshëm të paguajnë më shumë për një smartphone se më parë pasi është bërë “një pjesë integrale e jetës sonë”.

“Unë mendoj se njerëzit janë të gatshëm të bëjnë disa sakrifica për të sjellë në shtëpi më të mirën që mund të përballojnë në atë kategori,” tha Cook, duke iu përgjigjur një pyetjeje në lidhje me qëndrueshmërinë e rritjes së çmimit mesatar të shitjes në vitet e fundit.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/07/sa-eshte-rritur-cmimi-i-iphone-nga-viti-2009-ne-2022-justifikimi-i-apple/