Ransomware: rekord pagesash kripto në 2023

Ekspertët e Chainalysis kanë publikuar një raport, në lidhje me gjashtë muajt e parë të 2023, i cili nxjerr në pah një ulje të aktiviteteve kriminale në lidhje me kriptovalutat. Pothuajse të gjithë kanë shënuar rënie të transaksioneve të paligjshme. Përjashtimi i vetëm janë të ardhurat e marra me ransomware, pavarësisht nga këshilla që të mos paguani kurrë shpërblimin.

Pothuajse 450 milionë dollarë në gjashtë muaj
Sipas gjetjeve të Chainalysis, transaksionet e paligjshme të kriptovalutave në gjysmën e parë të 2023 u ulën me 65% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2022. Shifra është negative për pothuajse të gjitha kategoritë. Rënia më e madhe i atribuohet mashtrimeve të kriptove. Të ardhurat për kriminelët kibernetikë u ulën me rreth 3.3 miliardë dollarë.

Siç u përmend, ransomware është forma e vetme e krimit me të dhëna pozitive. Kriminelët kibernetikë zhvatën rreth 449.1 milionë dollarë në gjashtë muajt e parë të vitit 2023 (rreth 176 milionë dollarë më shumë se në 2022). Nëse trendi mbetet i pandryshuar, shifra prej 900 milionë dollarësh do të tejkalohet deri në fund të vitit.

Gjatë vitit 2022 janë zbuluar shumë pagesa të vogla. Në tremujorin e parë të vitit 2023, edhe më të mëdhenjtë u rritën, pasi viktimat janë organizata të mëdha (shpërblerjet shpesh janë në përpjesëtim me të ardhurat financiare). Ndër grupet që kërkojnë pagesa të vogla janë Dharma dhe Phobos. Në krye të renditjes janë BlackBasta, BlackCat/ALPHV dhe Clop me pagesa mesatare prej rreth 762,000 dollarë, 1.5 milion dollarë dhe 1.7 milion dollarë.

Kriminelët kibernetikë nga grupi Clop janë përgjegjës për sulmet që kanë shfrytëzuar dobësitë në softuerin Fortra GoAnywhere dhe Progress MOVEit Transfer. Viktimat e konfirmuara deri më tani janë përkatësisht 130 dhe 300. Ekspertët kanë vënë re një rritje të teknikave të zhvatjes, si kërcënimet e drejtpërdrejta ndaj punonjësve të kompanive që nuk duan të paguajnë shpërblimin.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/07/14/ransomware-rekord-pagesash-kripto-ne-2023/