Pse qeveritë po e ndalojnë TikTok?

2023 ka një fillim të keq për TikTok. Pas tre vitesh rritje të vazhdueshme, të nxitur më tej nga bllokimi dhe gatishmëria e popullsisë për të hyrë në forma të tjera argëtimi, rrjeti social ByteDance është në qendër të vëmendjes për shkak të ndalimeve të ndryshme nga qeveritë perëndimore.

Vetëm në këto javë të marsit 2023 kemi qenë dëshmitarë të ndalimit në Belgjikë “për të paktën gjashtë muaj”, e ndjekur nga ndalimi i shumëpërfolur në Mbretërinë e Bashkuar dhe ndalimi më i fundit në Zelandën e Re. Edhe Bashkimi Evropian ka ndërhyrë në këtë drejtim, por ultimatumi i vërtetë vjen nga Shtetet e Bashkuara: administrata e Biden, në fakt, i ka kërkuar (ose pothuajse ka kërkuar) ByteDance shitjen e pjesës së saj të TikTok për të shmangur ndalimin kombëtar të shoqërisë sociale. rrjeti.

Deri më tani, saktësojmë, ndalimi ka të bëjë me pajisjet qeveritare. Megjithatë, në të ardhmen, situata mund të ndryshojë ndjeshëm, madje duke çuar në një largim nga tregu perëndimor, kryesisht nga SHBA. Por cilat janë shkaqet që çuan në ndalimin e TikTok?

Pse TikTok rrezikon kaq shumë ndalime?
Arsyeja kryesore është mungesa e sigurisë në funksionimin e aplikacionit. Ky është një shqetësim që u shfaq përsëri me administratën Trump, e cila kishte vënë në qoshe TikTok – pas sanksioneve ndaj Huawei, ZTE dhe kompanive të tjera kineze – në dritën e spiunimit të supozuar ndaj Perëndimit.

Prandaj, shqetësimet kryesore kanë të bëjnë me të dhënat e ndjeshme të përdoruesve, veçanërisht të atyre që ndoshta përdorin platformën me pajisje celulare të lidhura me qeverinë, me informacion shumë më të rëndësishëm se zakonet e blerjes së çdo përdoruesi. Pavarësisht nga natyra e të dhënave, Perëndimi ka frikë nga më e keqja, përkatësisht aksesi i paautorizuar dhe i pasigurt nga Kina për profilizimin e qytetarëve perëndimorë dhe më gjerë.

Ndërsa TikTok pretendon se të dhënat që ai mban ruhen jashtë kufijve të Kinës, veçanërisht në Singapor dhe SHBA – me propozime për ruajtje në serverë të palëve të treta në SHBA, Irlandë dhe Norvegji, nën kontrollin e kompanive të tjera me reputacion –, qeveritë kanë zgjedhur për një “hap proporcional” që nuk shtrihet në pajisjet personale të ministrave, nëpunësve civilë apo personave të tjerë.

A do të ketë ndalime të gjera kombëtare?
Ultimatumi i dhënë nga administrata amerikane mund të çojë në të vërtetë në ndryshime epokale për platformën: me shitjen nga ByteDance, si pasojë e shkëputjes së mundshme në të ardhmen nga çdo infrastrukturë që ofron, TikTok mund të rifitojë besimin e Perëndimit dhe të shmangë ndalimet kombëtare shumë të frikshme.

Tani për tani kambana e alarmit do të vazhdojë të bjerë, por zgjidhjet e vërteta do të shihen pas disa muajsh.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/20/pse-qeverite-po-e-ndalojne-tiktok/