Përkeqësimi i tregut të telefonave inteligjentë: shitjet ulen me 21%

Nëse në fillim të muajit Canalys analizoi tregun e PC-ve në Evropë duke theksuar një rënie të ndjeshme të shitjeve gjatë vitit 2022, duke përfunduar një anketë nga viti 2021 deri në fund të vitit të kaluar, sot e njëjta kompani publikoi raportin e saj paraprak për tregun global të telefonave inteligjentë gjatë tremujori i parë i këtij viti, duke konfirmuar një tjetër rënie të dërgesave, për të pestin radhazi.

Tregu i telefonave inteligjentë ka rënë në fillim të vitit 2023
Sipas të dhënave të papërpunuara të vëzhguara nga analisti i Canalys, Sanyam Chaurasia dhe kolegët e tij, kjo performancë zhgënjyese për tregun e smartfonëve ishte parashikuar tashmë nga të gjithë të brendshëm të industrisë, përfshirë kompanitë. Megjithëse kushtet makroekonomike janë përmirësuar pak dhe investimet në promovime dhe marketing të veçantë po rriten, shitjet mbeten të ulëta për shkak të kërkesës së dobët të konsumatorëve.

Frika nga inflacioni i lartë manifestohet nga një rënie prej 12% e shitjeve nga viti në vit në fillim të 2023: Samsung është i vetmi furnizues që gëzon një rimëkëmbje në baza tremujore, duke zënë kështu vendin e parë për pjesën e tregut global. Apple dhe Xiaomi pasojnë, ndërsa OPPO dhe vivo kanë forcuar pozicionet e tyre në rajonin Azi-Paqësor.

Kërkesa e dobët e vazhdueshme i shtyu prodhuesit të reduktonin vëllimet e prodhimit duke eliminuar inventarët ekzistues. Pikërisht për këtë arsye, zinxhiri i furnizimit mund të shohë probleme të tjera në planin afatgjatë.

Chaurasia më pas tha:

“Kushtet makroekonomike lokale vazhduan të pengojnë investimet dhe operacionet e furnitorëve në disa tregje. Pavarësisht uljeve të çmimeve dhe promovimeve të mëdha nga shitësit, kërkesa e konsumatorëve ka mbetur e dobët, veçanërisht në segmentin e nivelit të ulët. Për më tepër, ngadalësimi i vazhdueshëm i kërkesës së përdoruesit fundor ka shkaktuar një valë të madhe çmontimi përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit, me kanale që shterojnë nivelet e inventarit për të siguruar operacione.

Për fat të mirë, analistët presin shenjat e para të rimëkëmbjes në tremujorin e dytë të 2023 me një rritje të dërgesave. A do të jetë vërtet kështu? Do ta shohim.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/04/18/perkeqesimi-i-tregut-te-telefonave-inteligjente-shitjet-ulen-me-21/