OpenAI pranon: nje bug i ChatGPT ekspozoi të dhëna të ndjeshme të përdoruesve

A ju kujtohet down i ChatGPT më 20 mars 2023? Epo, deri më tani arsyet nuk diheshin zyrtarisht, por tani vetë OpenAI është kujdesur të hyjë në detaje rreth asaj që ka ndodhur. Po, kjo ishte një mirëmbajtje emergjente për shkak të një problemi teknik.

Në fakt, siç raportohet edhe nga Engadget, si dhe është zyrtarizuar drejtpërdrejt përmes blogut zyrtar OpenAI, në qendër të gjithçkaje është një gabim që ekspozon informacione të ndjeshme të përdoruesit. Prandaj, organizata që qëndron pas ChatGPT tani ka dashur të sqarojë se çfarë ndodhi më 20 mars 2023, duke pasur parasysh gjithashtu atë që ka qarkulluar në Ueb gjatë ditëve të fundit.

Komunikimi zyrtar nga OpenAI hapet kështu: “Ne e morëm ChatGPT jashtë linje në fillim të kësaj jave për shkak të një gabimi në një bibliotekë me burim të hapur, i cili lejoi disa përdorues të shihnin titujt e historisë së bisedave të një përdoruesi tjetër aktiv. Është gjithashtu mesazhi i parë i një bisedë e krijuar rishtazi mund të jetë e dukshme në historikun e bisedave të dikujt tjetër nëse të dy përdoruesit ishin aktivë në të njëjtën kohë.”

Organizata thotë se defekti tani është rregulluar, por disa orë të historisë së bisedave nuk mund të riktheheshin. Shërbimi i lidhur me inteligjencën artificiale është rikthyer më pas, por gjithçka nuk kalon pa u vënë re, duke pasur parasysh gjithashtu se postimi në blogun OpenAI vazhdon duke ilustruar detaje të tjera teknike në lidhje me problemin.

“Pas hetimit të mëtejshëm, ne zbuluam gjithashtu se i njëjti gabim mund të ketë shkaktuar informacionin e pagesës së paqëllimshme të 1.2% të pajtimtarëve të ChatGPT Plus që ishin aktivë gjatë një periudhe specifike nëntë-orëshe. Kur ChatGPT doli jashtë linje të hënën, disa përdorues mund të shihnin fillimisht dhe mbiemri, adresa e emailit, adresa e pagesës, katër shifrat e fundit (vetëm këto) të numrit të kartës së kreditit dhe skadimit të kartës, kartës së kreditit të një përdoruesi tjetër aktiv. Numrat e plotë të kartës së kreditit nuk u ekspozuan kurrë”, shpjegoi OpenAI.

E thënë thjesht, ka pasur një ekspozim të të dhënave të ndjeshme, edhe pse organizata që qëndron pas ChatGPT thotë se beson se “numri i përdoruesve, të dhënat e të cilëve i janë zbuluar dikujt tjetër është jashtëzakonisht i ulët”. Në fakt, OpenAI shpjegoi se gabimi në fakt rezultoi në dërgimin e disa e-maileve të konfirmimit të abonimit te njerëzit e gabuar në një kohë të caktuar, kështu që kjo është një mënyrë në të cilën informacione të tilla si katër të fundit u shfaqën numrat e kartës së kreditit. Për një kohë, disa përdorues aktivë mund të kenë parë gjithashtu informacione shtesë rreth njerëzve të tjerë të lidhur, si emri dhe adresa e emailit të tyre, nga seksioni “Llogaria ime”.

OpenAI thotë se ka besim se nuk ka rrezik të mëtejshëm për të dhënat e përdoruesve të përfshirë, pasi është shpjeguar se personat e përfshirë tashmë janë kontaktuar. Organizata tha se e merr seriozisht privatësinë e përdoruesve, duke e pranuar atë “dështoi” këtë javë dhe duke i kërkuar falje komunitetit ChatGPT.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/25/openai-pranon-nje-bug-i-chatgpt-ekspozoi-te-dhena-te-ndjeshme-te-perdoruesve/