Në Singapor krijohet një rrjet interneti kuantik i mbrojtur nga hakerët

Një rrjet lidhjesh kuantike kundër hakerëve midis dy ndërtesave 3 km larg u krijua në Singapor nga gjigandi i reve, Amazon Web Services (Aws). Nuk është rrjeti i parë i këtij lloji në një mjedis metropolitane, por është një hap i rëndësishëm drejt zhvillimit tregtar të këtyre teknologjive të së ardhmes, të dizajnuara për të garantuar sigurinë e informacionit.

“Për vite me radhë, qendrat kërkimore kanë punuar në këtë lloj teknologjie kuantike,” tha për ANSA Paolo Villoresi, drejtor i Qendrës Kërkimore për Teknologjitë Kuantike në Universitetin e Padovës. “Ne kemi demonstruar në disa raste potencialin e tij të madh, d.m.th. në bërjen e transmetimeve të paprekshme dhe mundësinë praktike për të qenë në gjendje ta bëjmë këtë, edhe këtu në Padova. Është shumë e rëndësishme tani që këto përpjekje të përkthehen në projekte konkrete të zhvilluara nga kompani private”.

Aftësitë në rritje të hakerëve dhe kompjuterëve gjithnjë e më të fuqishëm që mund të thyejnë më lehtë protokollet e sigurisë të përdorura deri më tani, po shtyjnë gjithnjë e më shumë kompani dhe institucione të eksperimentojnë me kriptografinë kuantike. Lidhja e krijuar në Singapor nga Qendra e Rrjeteve Kuantike AWS përshtatet në këtë skenar, duke lidhur dy ndërtesa 3 kilometra larg njëra-tjetrës nëpërmjet një fibre optike standarde, përmes së cilës dy përdoruesit mund të ndajnë një çelës sekret, kodin e nevojshëm për të lexuar një mesazh të koduar.

Është një teknologji e njohur si ‘Shpërndarja e çelësit kuantik’ në të cilën, duke shfrytëzuar ligjet e mekanikës kuantike, ndryshe nga komunikimet tradicionale, përdoruesit e lidhur kanë sigurinë se dinë se çelësi i përdorur është përgjuar në një farë mënyre dhe se çdo spiun është nxjerrë. disa informacione. “E ardhmja qëndron në këto teknologji kuantike – shtoi Villoresi – dhe tani start-up-et e para po lindin gjithashtu në Itali, për shembull spin-off universitar ThinkQuantum, i aftë për të transformuar kërkimin në zgjidhje konkrete”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/11/ne-singapor-krijohet-nje-rrjet-interneti-kuantik-i-mbrojtur-nga-hakeret/