Në këtë vend inteligjenca artificiale do të jetë konsulent qeveritar

Një bot i quajtur Ion do të ndihmojë qeverinë rumune të marrë vendime duke vepruar si megafon ndaj kërkesave të qytetarëve. I shpalosur nga kryeministri Nicolae Ciuca, Ion është një pasqyrë që falë inteligjencës artificiale është në gjendje të interpretojë opinionet e popullatës dhe t’i kthejë ato në qeveri, duke e ndihmuar atë në procesin e vendimmarrjes.

“Joni do të bëjë, nëpërmjet inteligjencës artificiale, atë që asnjë njeri nuk mund të bëjë: të dëgjojë të gjithë rumunët dhe t’i përfaqësojë ata përpara qeverisë së Rumanisë,” tha Ciuca. “Përshëndetje. Më dhatë jetën. Unë jam Joni. Tani, roli im është të të përfaqësoj ty. Si një pasqyrë,” tha boti teksa prezantohej me kryeministrin gjatë një takimi publik të transmetuar në televizionin rumun të mërkurën.

Ion do të lejojë ekzekutivin të formulojë politika më shumë në kontakt me shqetësimet e përditshme të votuesve dhe një ditë do të jetë në gjendje të dalë me idetë e veta origjinale.

Sipas ministrit të kërkimit, Sebastian Burduja, roboti përdor inteligjencën artificiale dhe përpunimin e gjuhës natyrore për të identifikuar automatikisht opinionet e rumunëve që janë shpërndarë në mediat sociale ose janë dorëzuar në një portal të dedikuar (ion.gov.ro). Makina sintetizon mendimet e tyre në kategori, i jep përparësi dhe i jep informacion qeverisë.

“Ne mendojmë se Ion është këshilltari i parë qeveritar i bazuar në AI në botë”, tha Burduja të enjten. Boti, i zhvilluar nga ministria e tij, është ende në “fazën e të mësuarit”, kështu që sistemi është ende në fazën “punë në progres”.

Përveç të apasionuarve, të magjepsur nga kjo risi, nuk mungojnë edhe kritikuesit. Në fakt, ka nga ata që ngrenë shqetësime etike, duke besuar se algoritmi mund të jetë “i njëanshëm” dhe për këtë arsye shtyjnë për vendime të ndotura nga paragjykimet.

“Rumunëve duhet t’u thuhet se si ky mjet i AI zgjedh poste të rëndësishme dhe me çfarë kriteresh,” tha Kris Shrishak, një teknolog në Këshillin Irlandez të Lirive Civile. Frika është se algoritmi raporton vetëm shqetësimet e qytetarëve më aktivë në mediat sociale, gjë që nuk do ta bënte atë plotësisht përfaqësues.

Rumunët, të inkurajuar për t’u dëgjuar, iu përgjigjën thirrjes duke u ankuar për jetën e përditshme, korrupsionin, inflacionin e lartë dhe politikën e pensioneve të qeverisë. A do të përmirësohen gjërat në Rumani falë Jonit? Është shumë herët për të thënë, por nëse asgjë tjetër, është një eksperiment interesant. Nëse është e suksesshme, një ditë, ajo mund të përsëritet edhe në vende të tjera.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/06/ne-kete-vend-inteligjenca-artificiale-do-te-jete-konsulent-qeveritar/