Ndërfaqet tru-kompjuter mund të krijojnë një singularitet teknologjik

Në një artikull të ri dhe interesant të botuar në revistën The Conversation, dy filozofë folën për ndërfaqet njeri-kompjuter, paksa si ajo që dëshiron të bëjë Neuralink e Elon Musk, e cila mund të rezultojë të jetë shumë e rrezikshme dhe ne mund të arrijmë atë që njihet si “singulariteti”. “.

Jo, nuk është ai që gjendet brenda një vrime të zezë, por pika ku dallimi mes njeriut dhe makinës fillon të “vjetërohet”. Ky moment teorik “do të shënonte agimin e pandashmërisë sonë nga makinat”, shkruan dyshja. “Që atëherë e tutje, ne nuk mund të jetojmë pa to pa pushuar së funksionuari si qenie njerëzore.”

Implantet e trurit kompjuterik (të quajtura BCI për thjeshtësi) “janë një fillim i natyrshëm i singularitetit në sytë e shumë futuristëve,” shkruan ata, “sepse ato bashkojnë mendjen dhe makinën në një mënyrë që asnjë teknologji tjetër deri tani nuk mundet”. Sado i rëndësishëm të jetë ky lloj përparimi teknologjik nga pikëpamja mjekësore, ai mund të jetë gjithashtu hapi i parë në arritjen e singularitetit teknologjik.

“Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht që makinat do të bëhen ‘të ndjeshme’ ose do të na kontrollojnë,” filozofët janë të prirur të vënë në dukje në punimin e tyre. “Por vetë integrimi dhe varësia jonë e mëvonshme prej tij, mund të na ndryshojnë në mënyrë të pakthyeshme.” Me pak fjalë, ky është sigurisht një nga shqetësimet kryesore për filozofët dhe futuristët.

Çfarë mendoni ju? Na tregoni në seksionin e komenteve më poshtë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/18/nderfaqet-tru-kompjuter-mund-te-krijojne-nje-singularitet-teknologjik/