NASA po krijon një ChatGPT për astronautët

Një asistent i inteligjencës artificiale, me karakteristika disi të krahasueshme me ato të ChatGPT, i projektuar për hapësirën dhe për të mbështetur astronautët në kryerjen e detyrave të tyre të përditshme. Çfarë mund të shkojë keq? Kjo është ideja që po shqyrtohet nga NASA, me synimin për të integruar teknologjinë në stacionin Lunar Gateway që do të rrotullohet rreth Hënës si pjesë e misionit Artemis.

AI në hapësirë: Astronautët do të kenë ChatGPT-në e tyre
Duke lënë mënjanë frikën që lidhet me pasojat e mundshme të mbrapshta si ato të imagjinuara mbi gjysmë shekulli më parë nga Stanley Kubrick në 2001: Një Odisea Hapësinore, qëllimi është të paketohet një AI bazuar në një model gjuhësor që mund të ofrojë sugjerime të dobishme gjatë ekzekutimit të eksperimente dhe që mund të zëvendësojnë personelin njerëzor në ekzekutimin e disa prej operacioneve më komplekse.

Sipas Dr. Larissa Suzuki në një takim të organizuar nga IEEE, synimi është që një ditë të kemi ndërveprime bisedore me anijen kozmike, me këto të fundit që të jenë në gjendje t’u përgjigjen alarmeve të sinjalit ose zbulimeve interesante të bëra duke vëzhguar sistemin diellor dhe më gjerë. Një shembull konkret i dhënë është ai i një asistenti të bazuar në inteligjencën artificiale, i aftë për të ndërhyrë në mënyrë autonome për të korrigjuar problemet e zbuluara në transmetime.

Nuk dihet nëse projekti do të përfundojë, nëse NASA do të jetë me të vërtetë në gjendje të zbatojë një lloj ChatGPT në stacionin e saj hënor. Para së gjithash, atij do t’i duhet të përballet me problemet e shumta që kanë lindur në kuadër të misionit Artemis, i cili deri më tani ka akumuluar vite vonesë dhe ka parë që investimet e nevojshme për nisjen e tij efektive të rriten, duke tejkaluar pragun e 93 miliardë dollarëve. kundrejt 23.8 miliardë lekëve të alokuara fillimisht.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/06/26/nasa-po-krijon-nje-chatgpt-per-astronautet/