Mirupafshim Internet Explorer, tani Microsoft fokusohet në Edge dhe AI

Mbyll një pjesë të historisë së internetit.

Nga sot, 14 shkurt 2023, Microsoft çaktivizon përgjithmonë Internet Explorer, programin historik për shfletimin në internet i nisur në vitin 1995.

Duke klikuar në ikonën e Internet Explorer, softueri nuk fillon dhe një ekran ofron përdorimin e Edge, programin që e zëvendëson atë.

Fundi i Internet Explorer ishte njoftuar tashmë nga Microsoft qershorin e kaluar, kur kompania kishte deklaruar se softueri do të tërhiqej dhe nuk do të mbështetej më në muajt në vijim. Gjigandi Redmond tani po përballet me investime të mëdha në Inteligjencën Artificiale të ChatGpt e cila do të integrohet në motorin e kërkimit Bing dhe kush e di nëse do të bëhet pjesë integrale e programeve të tjera të tij në të ardhmen.

I lançuar pothuajse 28 vjet më parë, Internet Explorer arriti kulmin e tij të popullaritetit në vitin 2004, kur pushtoi 94% të tregut, në një kohë kur alternativat si Firefox-i i Mozilla-s ose Safari i Apple-it ishin në fillimet e tyre.

Në kompaninë Redmond, fillimisht në SHBA dhe më pas në Evropë, më pas u ndez një dritë për abuzim me pozicionin dominues pikërisht për shkak të Explorer, të instaluar në të gjithë kompjuterët e pajisur me sistemin operativ Windows. Kompanisë iu kërkua të ndante sistemin operativ nga programet e tjera.

Shfletuesi Edge që zëvendëson Internet Explorer duhet të konkurrojë, të paktën në popullaritet, me Google Chrome. Sipas të dhënave të fundit nga Stacounter, ai zë pak më shumë se 4% të përdorimit global të kompjuterit, me Google në mbi 65%. Sipas Microsoft, Edge ofron “një përvojë më të shpejtë, më të sigurt dhe më moderne në ueb sesa Internet Explorer”.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/14/mirupafshim-internet-explorer-tani-microsoft-fokusohet-ne-edge-dhe-ai/