Microsoft teston një alternativë private të ChatGPT

Samsung ka ndaluar përdorimin e ChatGPT nga punonjësit për të shmangur rrjedhjen e të dhënave konfidenciale. Sipas burimeve në The Information, Microsoft ka filluar të zhvillojë një version privat të chatbot-it për bizneset. OpenAI ka planifikuar gjithashtu nisjen e një shërbimi të ngjashëm, të quajtur ChatGPT Business.

ChatGPT – version privat në Azure
Samsung nuk është e vetmja kompani që ka ndaluar përdorimin e ChatGPT dhe shërbimeve të tjera gjeneruese të AI. Lista përfshin gjithashtu Verizon, JPMorgan Chase, Citigroup dhe Goldman Sachs. Punonjësit nuk i kushtojnë vëmendje informacionit të ndarë me chatbot, duke zbuluar të dhëna të ndjeshme dhe konfidenciale. Këto të fundit përdoren për të trajnuar modelet e AI, siç theksohet nga Garantuesi Italian i Privatësisë (OpenAI do të duhet të lejojë përdoruesit të kundërshtojnë mbledhjen e të dhënave).

Sidoqoftë, inteligjenca artificiale gjeneruese mund të thjeshtojë dhe shpejtojë shumë detyra, prandaj Microsoft ka filluar zhvillimin e një versioni të ChatGPT që respekton më shumë privatësinë. Modelet e AI do të funksionojnë në serverë të dedikuar Azure, kështu që ato do të jenë të ndara nga ato të përdorura nga kompanitë e tjera. Kjo do të parandalojë që të dhënat të bëhen të aksesueshme për shkak të gabimeve ose dobësive, siç ndodhi tashmë me historinë e bisedave. Megjithatë, versioni i ri do të kushtojë dhjetë herë më shumë.

OpenAI ka shitur tashmë një version privat të ChatGPT te Morgan Stanley, por ky është një projekt i veçantë nga ai i Microsoft (i cili ka investuar mbi 10 miliardë dollarë në kompaninë kaliforniane). Prandaj duket se dy kompanitë do të konkurrojnë për të njëjtët klientë. Versioni privat i Microsoft pritet të lançohet deri në qershor.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/03/microsoft-teston-nje-alternative-private-te-chatgpt/