Microsoft po bashkëpunon me AMD për të zhvilluar çipa AI

Microsoft ka bashkëpunuar me AMD për të zhvilluar çipa të rinj të AI të nevojshme për të trajnuar modelet e AI. Sipas burimeve të Bloomberg, kompania kaliforniane do të përfshihej në projektimin e Athena-s, por zëdhënësi i Microsoft (Frank Shaw) mohoi mospërfilljen. Qëllimi është të kemi një alternativë ndaj procesorëve NVIDIA të përdorura në serverët Azure.

Microsoft dhe AMD zhvillojnë çipa të AI
Modeli i AI i përdorur për Bing Chat është një version i personalizuar i GPT-4, i zhvilluar nga OpenAI. Trajnimi kryhet me serverë të dedikuar (pjesë e Azure), në të cilët janë instaluar GPU-të H100 të NVIDIA, lider aktual në industri. Microsoft ka ndërtuar tashmë çipin e tij AI, të quajtur Athena, i cili duhet të dalë në treg në vitin 2024. Ai nuk do të zëvendësojë procesorët NVIDIA, por do të ulë kostot.

Në të njëjtën kohë, filloi një bashkëpunim me AMD për të dizajnuar çipa të tjerë të AI. Nuk ka shumë detaje për të, por sigurisht që ka dy objektiva kryesore: të kesh një alternativë më të lirë dhe të reduktosh varësinë nga NVIDIA.

Microsoft krijoi një divizion harduerësh të kryesuar nga ish-ekzekutivi i Intel, Rani Borkar. Aktualisht ka rreth 1000 punonjës, shumë prej të cilëve punojnë në Athena. Numri mund të rritet pas fillimit të bashkëpunimit me AMD. Mbi 2 miliardë dollarë janë investuar deri më sot (përveç 10 miliardë dollarëve të investuar drejtpërdrejt në OpenAI).

Gjatë videokonferencës së zhvilluar me investitorët për të komentuar rezultatet financiare tremujore, CEO i AMD (Lisa Su), tha:

Ne jemi shumë të emocionuar që kemi një mundësi në inteligjencën artificiale. Ky është prioriteti ynë numër një. Jemi në fazat shumë të hershme të epokës së informatikës së AI dhe shkalla e adoptimit dhe rritjes është më e shpejtë se çdo teknologji tjetër në historinë e fundit.

CEO shtoi gjithashtu se AMD do të ndërtojë çipa me porosi që do të instalohen në qendrat e të dhënave të AI të disa klientëve të mëdhenj. Ai nuk i ka zbuluar emrat, por njëri prej tyre është padyshim Microsoft


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/05/microsoft-po-bashkepunon-me-amd-per-te-zhvilluar-cipa-ai/