Microsoft investon 10 miliardë dollarë në OpenAI

Microsoft ka vendosur të bëjë një “investim shumëvjeçar, shumë miliardë dollarësh” në startupin e inteligjencës artificiale OpenAI, krijues i sensacionit për të cilin të gjithë po flasin: ChatGPT.

Ky dhe mjete të tjera të afta për të gjeneruar tekst, imazhe dhe kode si Dall-E 2.

Kjo është faza e tretë e një partneriteti me OpenAI me bazë në San Francisko që filloi në 2019 me një investim 1 miliard dollarë dhe një raund të dytë në 2021.

ChatGPT është një mjet shkrimi falas nga OpenAI: i lançuar në versionin Beta më 30 nëntor, ai tërhoqi menjëherë vëmendjen e publikut ndaj mundësive të mëdha të përparimeve të reja në inteligjencën artificiale.

Mjeti është pjesë e një gjenerate të re të një nënsistemi të inteligjencës artificiale, ose “mësimit me makinë”, i aftë jo vetëm të “bisedojë” – të gjenerojë tekste sipas kërkesës – por të prodhojë imazhe dhe video të reja bazuar në atë që ka mësuar nga një bazë e madhe e të dhënave dixhitale. . Një “marrëveshje” e madhe që tashmë thuhet se do të zëvendësojë motorët aktualë të kërkimit, aq sa Microsoft kishte njoftuar përfshirjen e AI në Bing të tij. Ky partneritet i forcuar, thotë kompania Redmond, do të ndihmojë në “përshpejtimin e zbulimeve të inteligjencës artificiale, për të siguruar që këto avantazhe të ndahen gjerësisht me botën”.

Sipas shtypit të specializuar, konfirmohen thashethemet e ditëve të fundit, të qarkulluara edhe gjatë Forumit Ekonomik në Davos të Zvicrës: Microsoft nuk ka dhënë asnjë indikacion për shifrat, por sipas faqes Semafor, investimi i planifikuar do të ishte 10 miliardë. dollarë.

OpenAI, i themeluar nga Sam Altman në 2015, nisi ChatGPT siç u raportua nëntorin e kaluar. Pesë ditë më vonë, sipas Altman, një milion njerëz tashmë po e përdornin atë. Ndërkohë, Wall Street po feston: aksionet e Microsoft fitojnë menjëherë 0.6%.

Kemi bërë disa teste me ChatGPT (e publikuar, kujtojmë, vetëm nëntorin e kaluar): chat-i është në gjendje t’u përgjigjet në mënyrë të artikuluar pyetjeve të ndryshme, madje edhe për tema të etikës, filozofisë, fesë ose recetave të gatimit.

Ai është në gjendje të “bisedojë” në gjuhë të ndryshme, përfshirë italishten, por rezultatet më të mira padyshim që merren me anglishten. Chat nuk ka saktësi të madhe për të dhënat pas vitit 2021, por shpejtësia me të cilën po “mësohet” dhe përditësohet databaza e tij është eksponenciale. Pikërisht për këtë arsye, investimi i Microsoft-it do të lejojë një nxitje të mëtejshme në zhvillimin e këtij mjeti që shumë e tregojnë si “motorin e kërkimit të së ardhmes”.

Për shembull, ne i kërkuam ChatGPT të na shpjegonte se cila do të jetë e ardhmja e profesionit të gazetarisë, nëse ka, në të ardhmen. A do të ketë vetëm inteligjencë artificiale? Përgjigja në pamjen e ekranit:


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/01/23/microsoft-investon-10-miliarde-dollare-ne-openai/