Microsoft do të prezantojë një app store për lojëra

Phil Spencer, kreu i divizionit të Xbox, kishte zbuluar në fund të shkurtit se Microsoft mund të hapte një dyqan aplikacionesh për lojëra në Android dhe iOS. Sot ekzekutivi konfirmoi se dyqani do të jetë i disponueshëm deri në vitin 2024, nëse autoritetet e ndryshme miratojnë blerjen e Activision Blizzard.

Mobile gaming: Microsoft do të sfidojë Apple dhe Google
Hapja e një dyqani aplikacionesh për lojëra bazohet në dy “parakushte”. E para është miratimi i blerjes së Activision Blizzard nga autoritetet antitrust. Për momentin vetëm Komisioni Evropian do të kishte pranuar mjetet juridike të propozuara nga Microsoft, duke përfshirë nënshkrimin e kontratave dhjetëvjeçare me Nintendo dhe NVIDIA. Për të qenë të sigurt, do të duhet të presim deri më 22 maj.

Marrëveshja me CMA (Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve) të Mbretërisë së Bashkuar ishte më e vështirë, e cila kërkoi një sërë zgjidhjesh të sjelljes dhe strukturore. Përplasje totale në vend të kësaj me FTC (Komisioni Federal i Tregtisë) i Shteteve të Bashkuara, i cili dëshiron të bllokojë blerjen (seancat do të fillojnë më 2 gusht).

Phil Spencer tha se qëllimi i Microsoft është të sjellë lojërat Xbox dhe Activision Blizzard në çdo ekran dhe platformë, duke përfshirë Android dhe iOS. Pra, këtu vjen parakushti i dytë për lançimin e dyqanit të aplikacioneve, i cili bazohet në Aktin e Tregjeve Dixhitale. Akti i Tregjeve Dixhitale, i cili do të zbatohet nga marsi 2024, do ta detyrojë Apple të ndryshojë rregullat e iOS/iPadOS për të lejuar instalimin e aplikacione dyqane alternative (në Android tashmë është e mundur).

Sipas Spencer, ligji i ri përfaqëson një mundësi të madhe. Është shumë e parëndësishme të modifikosh aplikacionet Xbox dhe Game Pass për të shitur lojëra dhe abonime në pajisjet celulare. Sot është e mundur të hyni në shërbimin cloud të Microsoft vetëm përmes Safari, pasi Apple ndalon shpërndarjen e aplikacionit, nëse lojërat individuale nuk janë tashmë të pranishme në dyqan.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/03/20/microsoft-do-te-prezantoje-nje-app-store-per-lojera/