Microsoft do të investojë 1.5 miliardë dollarë në G42

Microsoft ka njoftuar një investim strategjik prej 1.5 miliardë dollarësh në G42, një kompani Holding në Abu Dhabi që operon në sektorin e inteligjencës artificiale. Shuma do t’i lejojë asaj të blejë një pjesë të pakicës, ndërsa Brad Smith (President i Microsoft) do t’i bashkohet bordit të drejtorëve. G42 mund të financojë ndërtimin e fabrikave të prodhimit të çipave, sipas planeve të Sam Altman (CEO i OpenAI).

G42 ka ndërprerë lidhjet me Kinën
Në fillim të janarit, një komitet i posaçëm i Dhomës së Përfaqësuesve të Shteteve të Bashkuara i kërkoi Departamentit të Tregtisë që të përfshijë G42 në listën e entiteteve, pasi mban marrëdhënie me qeverinë dhe kompanitë kineze.

Microsoft nuk mund të eksportonte teknologji pa një licencë specifike. Investimi i kompanisë Redmond tregon se G42 ka ndërprerë çdo lidhje me Kinën. Marrëveshja e re zgjat bashkëpunimin e nisur disa vite më parë. G42 do të përdorë renë Azure për aplikacionet dhe shërbimet e AI që do t’u ofrohen ndërmarrjeve dhe klientëve të sektorit publik.

Të dy grupet do të punojnë së bashku për të zhvilluar inteligjencën artificiale të sigurt dhe të përgjegjshme. Një fond prej 1 miliard dollarësh do të krijohet për të mundësuar zhvilluesit në Emiratet e Bashkuara Arabe të përmirësojnë aftësitë e AI. Modeli arab gjenerues i AI, i quajtur Jais, do të shtohet në katalogun Azure AI Studio.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2024/04/17/microsoft-do-te-investoje-1-5-miliarde-dollare-ne-g42/