Microsoft dhe Sony: takim me Komisionin e BE-së

Microsoft ka njoftuar nënshkrimin e marrëveshjes që parashikon disponueshmërinë e lojërave Xbox dhe titujve Activision në konzollat ​​Nintendo për 10 vjet. Kjo ndodhi pak orë pas takimit mes drejtuesve të kompanisë Redmond, atyre të Sony dhe Komisionit Europian, siç ishte parashikuar disa ditë më parë. Qëllimi është të gjendet një zgjidhje që mund të kursejë blerjen prej 68.7 miliardë dollarësh.

Microsoft-Activision: përpjekja e fundit?
Komisioni Federal i Tregtisë i SHBA (FTC) ngriti një padi për të bllokuar blerjen. CMA (Autoriteti i Konkurrencës dhe Tregjeve) i Mbretërisë së Bashkuar ka vendosur se transaksioni mund të përbëjë një pengesë për konkurrencën, duke renditur disa zgjidhje të mundshme. Komisioni Evropian i ka dërguar një deklaratë kundërshtimi Microsoft-it dhe sot është planifikuar një takim i mbyllur, ku do të marrin pjesë edhe Sony, Activision dhe kompani të tjera të interesuara, përfshirë Google, NVIDIA, Valve dhe Electronic Arts.

Presidenti i Microsoft Brad Smith tha se blerja e Activision “do të sjellë më shumë lojëra për më shumë njerëz në më shumë pajisje dhe platforma”. Kompania Redmond është në dispozicion për të zgjidhur çështjet kritike të theksuara nga antitrust evropian dhe nga konkurrentët e saj.

Një zgjidhje e mundshme është ofrimi i një kontrate detyruese, siç është ajo e nënshkruar me Nintendo. Një propozim i ngjashëm (Call of Duty në PlayStation prej 10 vitesh) i ishte bërë Sony, por kompania japoneze nuk është përgjigjur ende. Komisioni Evropian nuk ka publikuar kundërshtime për marrjen e marrjes, por pritet ta bëjë këtë në javët në vijim. Procedura do të përfundojë më 11 prill. Microsoft shpreson të mbyllë transaksionin deri në verë.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/02/21/microsoft-dhe-sony-takim-me-komisionin-e-be-se/