Microsoft denoncon një grup hakerësh kinezë: dyshohet se kanë spiunuar infrastrukturën kritike të SHBA

Një sulm për të spiunuar infrastrukturën “kritike” të SHBA. Nga – sipas Microsoft dhe Agjencisë së Sigurisë Kombëtare të SHBA – “Volt Typhoon”: një grup hakerash të financuar nga shteti kinez.

Një sulm, shkruan Microsoft, që “mund të prishë infrastrukturën kritike të komunikimit midis Shteteve të Bashkuara dhe rajonit aziatik gjatë krizave të ardhshme. Hakerët kanë funksionuar që nga mesi i vitit 2021”. Deri më tani, sipas Microsoft, nuk ka asnjë provë që grupi kinez ka përdorur aksesin për sulme fyese. Ndryshe nga grupet ruse, hakerët kinezë zakonisht i japin përparësi spiunazhit.

“Organizatat e prekura – vijon kompania amerikane – shtrihen në sektorët e komunikimit, prodhimit, shërbimeve komunale, transportit, ndërtimit, detit, qeverisë, teknologjisë së informacionit dhe arsimit”. Përfshirë infrastrukturën në Guam: shtëpia e objekteve strategjike ushtarake amerikane në Azi-Paqësor dhe pika qendrore e çdo reagimi ushtarak të SHBA ndaj një pushtimi ose bllokimi të mundshëm të Tajvanit nga Republika Popullore e Kinës. Si dhe një qendër e rëndësishme komunikimi që lidh Azinë dhe Australinë me Shtetet e Bashkuara përmes kabllove të shumta nëndetëse.

Veprimet e grupit të hakerëve u përqendruan në mbledhjen e inteligjencës dhe spiunazhin, në vend që të shkaktonin ndërprerje të menjëhershme, pretendon firma amerikane.

Përgjigja e Kinës erdhi përmes zëdhënëses së Ministrisë së Jashtme Mao Ning. “Është një raport jashtëzakonisht joprofesional me një zinxhir provash që mungon, është thjesht një punë e prerë dhe ngjitur”, komentoi ai. Akuzat janë për “një fushatë kolektive dezinformimi nga vendet e koalicionit Five Eyes”, rrjeti i inteligjencës së SHBA-së, Britanisë së Madhe, Australisë, Kanadasë dhe Zelandës së Re.

Pekini dhe Uashingtoni po spiunojnë vazhdimisht njëri-tjetrin, por sipas disa analistëve është një nga fushatat më të mëdha kineze të spiunazhit kibernetik të njohur deri më tani kundër infrastrukturës kritike amerikane. Nuk është ende e qartë se sa organizata janë prekur, por Agjencia e Sigurisë Kombëtare e SHBA thotë se po punon gjithashtu me Kanadanë, Zelandën e Re, Australinë dhe Mbretërinë e Bashkuar, si dhe FBI-në, për të identifikuar shkeljet.

Sipas agjencive perëndimore të sigurisë, këto sulme përdorin të ashtuquajturën taktikë “Living off the land” (LotL), ku sulmuesi përdor veçoritë e sistemit dhe mjetet e instaluara tashmë në pajisjet që ai synon të hyjë pa lënë asnjë gjurmë – Shumë më e vështirë. taktikë për të zbuluar se sulmet tradicionale të malware që zakonisht kërkojnë që viktima të shkarkojë skedarë.

Koha e këtij zbulimi mund të rrisë presionin mbi administratën Biden për të bërë publik raportin e FBI-së mbi “tullumbacen spiune” kineze të rrëzuar mbi Karolinën e Jugut në shkurt.


This is a companion discussion topic for the original entry at https://zero1.al/2023/05/25/microsoft-denoncon-nje-grup-hakeresh-kineze-dyshohet-se-kane-spiunuar-infrastrukturen-kritike-te-shba/